Dveri: Predlog platforme, dijalog da vode samo bojkot stranke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2021, 16:09

Dveri: Predlog platforme, dijalog da vode samo bojkot stranke

Pokret Dveri usvojio je svoju Platformu za dijalogu sa vlašću koju će poslata "svim kolegama u opoziciji na dalje konsultacije i usaglašavanja, uz stav da dijalog treba da vode samo stranke koje su bojkotovale izbore.

Dveri predložu zahteve - da vanredni izbori na svim nivoima budu održani pre predsedničkih izbora, i to u različitim terminima, da nosilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izborne liste na svim nivoima izbora može da bude samo ličnost koja je istovremeno kandidat za narodnog poslanika ili odbornika., te promena izbornog sistema koji ce omogući glasanje i za kandidate po imenu i prezimenu.

U platformi predlažu i dva modela za ostvarivanje garancija da će ono što bude dogovoreno u dijalogu biti primenjeno - ko-ministre iz redova opozicije u ključnim ministarstvima za sprovođenje izbornog procesa i zajedničku komisiju sastavljenu od predstavnika vlasti i opozicije.

Prema platformi Pokreta Dveri, u budućem dijalogu sa vlašću treba otvoriti još jednu temu o kojoj do sada nije bilo reči, a to je potpuno ukidanje Vladine Uredbe o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.

Završni zajednički zahtev opozicije prema vlastima, kako navode, treba da bude određivanje krajnjeg roka za završetak najavljenog dijaloga.

Na sednici Predsedništva Pokreta Dveri koja je održana sinoć, a na kojoj je usvojena Platforma, odlučeno je i da predstavnici Dveri ubuduće neće učestvovati niti na jednom sastanku unutar opozicije koji je unapred medijski najavljen, već samo na interno organizovanim sastancima.

Nova: SP i deo opozicije odbio poziv za sastanak SDS i NS

Stranka slobode i pravde i Pokret slobodnih građana neće se odazvati pozivu na sastanak opozicionih stranaka u utorak, o zajedničkoj platformi za dijalog o izbornim uslovima, koji su im uputile Nova stranka i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, prenosi Nova.rs.

Kako dodaje, ni Demokratska stranka, kao i ni Pokret za preokret, neće učestvovati u razgovoru sa pomenutim partijama.

Nova.rs navodi da je razlog za odbijanje da učestvuju u razgovorima to što su Nova stranka i SDS pre razgovora sa ovim partijama obaveštavale javnost.

"Mi smo predlog platforme, koja se odnosi na dijalog sa vlašću, prosledili svima za koje smo sigurni da ne bi sarađivali sa SNS. Nismo želeli da izlazimo u medije, jer nam nije bila namera da naše sagovornike stavljamo pred svršen čin kako bi ispalo da smo veliki i važni, a drugi mali i nebitni", rekao je neimenovani izvor portala iz opozicije.

Kako je dodao, Dveri, Zajedno za Srbiju i Ne davimo Beograd izjasnili su se o njihovoj platformi, dok su, kako kaže, Nova stranka i SDS odgovorili preko medija.što je ocenjeno kao pokušaj dobijanja sitnih političkih poena.

Ranije je saopšteno da će se sastanak opozicionih stranaka i pokreta o izradi zajedničke platforme za dijalog sa vlašću o izbornim uslovima održati u utorak, 26. januara u sedištu Nove stranke u Beogradu.

Kako je najavljeno iz te partije, na sastanku će biti razmotren predlog platforme koju su pripremile Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, kao i predlozi ostalih opozicionih stranaka i pokreta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Dveri ponudile platformu za dijalog

Izvor: RTS, 24.Jan.2021

Pokret Dveri usvojio je Platformu za dijalog sa vlašću koja će biti poslata "svim kolegama u opoziciji" na dalje konsultacije i usaglašavanja, uz stav da dijalog treba da vode samo stranke koje su bojkotovale izbore. . Dveri predložu zahteve - da vanredni izbori na svim...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.