Izvor: JUGpress.com, 22.Apr.2021, 13:18

Dveri Niš: Gde je 500 miliona dinara koji su plaćeni JKP Mediani za upravljanje otpadom

NIŠ

Gradski odbor Dveri Niš pita u saopštenju, a povodom saglasnosti Gradskog veća na povećanja cene odvoza otpada JKP Mediana za 20%, taj organi i gradonačelnicu Draganu Sotirovski Gradsko veće i gradonačenica Sotirovski gde je 500 miliona dinara koje su građani Niša već platili JKP Mediana za upravljanje otpadom?

“Nišlije će od narednog meseca plaćati 20% veće račune za odvoz smeća jer je Gradsko veće Niša usvojilo zahtev Nadzornog odbora JKP Mediana >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << za povećanjem cena usluga upravljanja komunalnim otpadom za stanovništvo sa 4,72 na 5,61 din/m2.

Dveri Niš ovu odluku Gradskog veća smatra ne samo neutemeljenom, protivnom interesu građana Niša, već i nezakonitom jer su JKP Mediana još marta od 2014.god. tadašnji čelnici Grada (SNS) i partijske kolege aktuelne gradonačelnice, odobrili JKP Mediana, da građanima naplaćuje tzv. Naknadu za deponovanje koja je trebala da služi za pokrivanje kredita kojim bi se izvršila sanacija i proširenje deponije na Bubnju.

Za skoro 7 godina, građanima Niša naplaćeno je više od 600 miliona dinara na ime pomenute Naknade a Čelnici Grada su do sada objavili da je od tog novca potrošeno samo oko 100 miliona dinara, a 500 miliona razlike je izgleda potrošeno za pokrivanje gubitaka.

Gde je novac koji su Nišlije godinama plaćale za nepostojeću sanaciju nepostojeće deponije? Sada kada gradonačenica predizborno najavljuje spalionicu otpada koje će biti finansirana iz preskupih kineskih kredita zaključenih sa kineskom firmom CRBC a bez međunarodnog tendera, smetlište kraj Niša ne može biti opravdanje, da se Nišlijama ponovo otima novac, a samo radi pokrivanja zapošljavanja prekobrojnih SNS kadrova u ovom komunalnom preduzeću, gotovo dve decenije vođenom od najnesposobnijih partijskih kadrova od kojih su sada svi u SNS-u.

I obrazloženje Nadzornog odbora JKP Mediana kojom se opravdava povećanje cene od 20% je netačno, neekonomski utemeljeno i obmanjujuće. Nadzorni odbor u svom obrazloženju naveo je da do eventualnog povećanja cena mora doći zbog: „…uvećanja površine stambenog prostora…odnosno povećanje broja korisnika…“ a zbog čega je potrebna „…nabavka komunalnih i specijalizovanih vozila kao i angažovanje dodatnog broja radnika…“.

Prostom računicom iz pomenutog obrazloženja uvećanje površine stambenog prostora iznosi 14,36% dok povećanje broja korisnika iznosi 11,46%, što u proseku znači da JKP Mediana u odnosu na 2012- godinu ostvaruje po tom osnovu rast prihoda u proseku za oko 12,9%.

Kako među gradskim većnicima sedi bar jedan profesor ekonomskih nauka, on bi morao znati šta je „ekonomija obima“ i da se zbog povećanog broja potrošača cene ne povećavaju, već naprotiv, smanjuju.

Povećanje cena usluga upravljanja komunalnim otpadom JKP Mediana koje je Gradsko veće prihvatilo protivno je interesima građana Niša, i usmereno na pokrivanje rupa u poslovanju i posledica nesposobnosti dugogodidišnjeg partokratskog i burazerskog upravljanja ovim niškim komunalnim preduzećem.

Čije Vi interese štite gospodo gradski većnici?

Dveri Niš zahtevaju od Gradskog veća detaljnu istragu i obaveštavanje niške javnosti o cenovnoj politici JKP Mediana, o načinu trošenja sredstava dobijenih naplatom Naknade uvedene još 2014.god. i o načinu izrade pomenutih obrazloženja povećanja cena usluga upravljanja komunalnim otpadom za Nišlije, kao što , svakako, zahtevamo i ukidanje date saglasnosti na povećanje cena usluga JKP Mediana i vraćanje na cenu pre poskupljenja”, navodi se u saopštenju Saveta za komunalne delatnosti Dveri Niš.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.