Deklaracija Pokreta za odbranu KiM i pet partija za južnu pokrajinu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2022, 13:22

Deklaracija Pokreta za odbranu KiM i pet partija za južnu pokrajinu

Pokret za odbranu Kosova i Metohije, koji okuplja pedesetak srpskih intelektualaca, i predstavnici političkih partija Dveri, Nova Demokratska stranka Srbije, Srpska stranka Zavetnici, POKS i Narodna stranka (NS) usvojili su danas zajedničku Deklaraciju za reintegraciju KiM u uštavno-pravni poredak Srbije.

Predstavljajući Deklaraciju na konferenciji za medije u Medija centru, akademik Matija Bećković je rekao da je ona jedino pravedno i legitimno rešenje za srpski narod.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Za nas je neprihvatljiva bilo kakva podela, razmena, davanje dela teritorije Srbije, članstva Kosova u UN na bilo kakav način. Niko nema prava da potpisuje međunarodno pravno-obavezujuće dokumente suprotne Ustavu Srbije. Jedino prihvatljivo rešenje je puna reintegracija Kosova sa građanima i prirodim resursima u ustavo-pravni poredak Srbije", poručio je Bećković.

On je dodao da su spremni za dijalog sa Albancima o načinu na koji bi se ta reintegracija obavila.

Bećković je, takođe, naglasio da bi, ako bi priznala nezavisno Kosovo, Srbija postala jedina država u svetu koja je tako nešto učinila i samim tim bi, prema njegovim rečima, postala ruglo u svetu.

Istoričar i profesor Filozofskog fakulteta Miloš Ković rekao je da ključni problem Srbije nisu ni Vašington ni Priština, već Beograd i da više niko nema poverenja u aktuelno rukovodstvo Srbije, te optužio predsednika Srbije da nudi strancima teritoriju za trgovinu.

On dodaje da vlast u Beogradu na rečima brani samo sever, dok jug gde je većina stanovništva i svetinja niko ne spominje, a oni su davno morali da uzmu kosovske lične karte i registarske tablice.

Politikolog Dragomir Anđelković ocenio je da se KiM polako prepušta Prištini.

"Kosovo se u celini polako prepušta Prištini, a sve ostalo je marketing, u tom cilju i priča o dve Nemačke koja vodi ka konačnom priznanju Kosova. Mi sada idemo kosovskom stranputicom koja će se loše završiti i zato je krajnje vreme da se nešto uradi", rekao je Anđelković.

Kako tvrdi, zapadni cilj je okupacija srpskog prostora, potpuno otcepljenje Kosova, svođenje Republike Srpske na običnu administrativnu celinu, kao i to da natera Srbiju da zaboravi na Srbe u Crnoj Gori.

Predsednik Nove DŠ i koalicije NADA Miloš Jovanović rekao je da je potrebna radikalna promene politike Srbije prema KiM, koju sada vidi kao politiku ustupaka, čiji je krajnji ishod davanje legitimiteta kosovskim vlastima i priznanje Kosova.

"To mora da se menja", rekao je Jovanović i poručio da glavni cilj mora biti puna reintegracija, jer kako kaže ako ustuknemo zemlja će se pretvoriti u beogradski pašaluk.

"Srbija bez KiM nije Srbija, i Srbi bez KiM nisu Srbi, ako to neko ne shvata i tako vlada, onda imamo problem", poručio je Jovanović.

Predsednik Narodne stranke(NS) Vuk Jeremić izjavio je da ne smemo da učinimo ništa što bi se shvatilo kao odricanje od KiM kao dela naše teritorije, a posebno da ne potpisujemo pravno-obavezujuće sporazume.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zašto su Narodnoj stranci Zavetnici, Dveri i Novi DSS iskrena opozicija Vučiću, prihvatljiva za saradnju, a SSP nije?

Izvor: Danas, 04.Okt.2022

Narodna stranka se našla u istom bloku u vezi sa pitanjem Kosova sa Zavetnicima, Dverima i Novim DSS, uprkos činjenici da se ove partije u velikom delu javnosti prepoznaju kao one koje zapravo rade za režim Aleksandra Vučića zato što, kako kaže za Danas potpredsednica Narodne stranke, Sanda Rašković...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.