DSS-Dveri: Ne dozvoliti promenu statusa Prištinskog univerziteta

Izvor: RTS, 28.Mar.2016, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS-Dveri: Ne dozvoliti promenu statusa Prištinskog univerziteta

Koalicija Demokratske stranke Srbije i pokreta Dveri pozvala je građane da se suprotstave promeni statusa prištinskog Univerziteta, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i njegovom uključenju u institucije pod kontrolom prištinskih vlasti.
Predstavnici te koalicije ocenili su na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici da je Univerzitet, na kome se školuje više od 10.000 studenata, od presudnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << značaja za opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.
Prema rečima potpredsednika DSS-a i kandidata za narodnog poslanika Slaviše Ristića, namera Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju da se izvrši "integracija" prištinskog Univerziteta "praktično bi značila da bi svi fakulteti u pokrajini izgubili status pravnog lica i nastavili da funkcionišu u okviru integrisanog univerziteta".
"Posle gašenja mnogih srpskih insttucija, na red je došlo visokoškolsko obrazovanje. Ovo bi bio samo prvi korak gde bi se ukidali naši fakulteti kao pravna lica, ne bismo imali dekane, organe upravljanja. Imali bismo samo u okviru Univerziteta organe upravljanja i na čelu nekog rektora prema konačnom integrisanju u visokoškolstvo takozvane Republike Kosovo", kazao je Ristić.
Pozvao je profesore i studente da se suprotstave integraciji prištinskog Univerziteta, "jer se radi o opstanku i budućnosti naše dece".
Predstavnik pokreta Dveri Goran Milenković ocenio je da je priča o integraciji "možda deo predizbornog programa Srpske napredne stranke" kao i da ta partija pokušava da prebaci odgovornost na profesore i studente, "time što će ih podržati u kampanji i abolirati njihovu odgovornost".
Bivši načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković optužio je Kancelariju za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo prosvete da nisu radili svoj deo posla na uklanjanju propusta u funkcionisanju prištinskog Univerziteta.
"Nažalost, nekome je u interesu ne samo da se ugasi država Srbija na KiM, nego i da se iseli srpski narod. Građani su uplašeni, svakodnevno im se preti. Srpski narod treba da kaže da mu je dosta obmana, da želimo da sačuvamo Srbiju i da ne želimo nikakvu drugu državu", rekao je Nedeljković.
Dodao je da "ima informaciju" da je radnicima "Telekoma Srbija" saopšteno da moraju izvaditi kosovske lične karte i preći na rad u kosovskom sistemu.
Pogledaj vesti o: Dveri

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlada Srbije ukida Univerzitet u Prištini

Izvor: Beta OMS, 28.Mar.2016

Poslednja izjava Marka Đurića o ukidanju Prištinskog Univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, dodatno je izazvala uznemirenost, ogorčenje i očaj, kako među studentima i zaposlenim na fakultetima, tako i među samim građanima srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji.Profesori i ostalo...

Nastavak na Beta OMS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.