Ristić: Korak ka integrisanju u kosovski obrazovni sistem

Izvor: RTS, 28.Mar.2016, 13:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ristić: Korak ka integrisanju u kosovski obrazovni sistem

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije i kandidat za narodnog poslanika Slaviša Ristić ocenio je da je predlog Kancelarije za KiM o tzv. integraciji Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici samo prvi korak ka konačnom integrisanju u kosovski obrazovni sistem.
Slaviša Ristić je na vanrednoj konferenciji Patriotskog bloka za KiM rekao da, iako Kancelarija za KiM i Marko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Đurić demantuju ukidanje ove visokoškolske ustanove na KIM, činjenica je da su zatražili od Ministarstva prosvete Srbije da se izvrši tzv. integracija Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
Kancelarija za KiM saopštila je da je Državni Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan od temelja na kojima počiva opstanak i budućnost našeg naroda na KiM i istakla da Vlada Srbije i narod KiM nikome neće dozvoliti njegovo gašenje.
"Vlada Srbije, sada, ni u budućnosti, neće dozvoliti smanjenje, gašenje pojedinačnih fakulteta kao ni ukidanje ili utapanje u institucije samoproglašene tzv. Republike Kosovo", iznosi se u saopštenju, povodom, kako se navodi "lažnih vesti vezanih za Univerzitet u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koje su nepotpisane plasirane preko pojedinih prištinskih medija".
Univerzitet se, navodi Kancelarija za KiM može samo graditi i jačati a njegovo slabljenje "ostaće nedostižan cilj zlonamernih".
Ristić, međutim, navodi da bi integracija praktično značila da svi fakulteti na prostoru KiM izgube status pravnog lica i da, kako je rekao, navodno to visokoškolsko obrazovanje nastavi da radi u okviru integrisanog Univerziteta.
"Ovo bi bio samo prvi korak gde bi se ukidali naši fakulteti kao pravna lica, izgubili bi taj status, ne bismo imali dekane, organe upravljanja po fakultetima, imali bismo samo organe upravljanja u okviru Univerziteta i na čelu toga nekog rektora, kao prvi korak prema konačnom integrisanju u tzv. visokoškolsko obrazovanje tzv. države Kosovo", podvukao je Ristić.
Rekao je da mu se čini da "vlast istim receptom postupa na način što pokušava da najpre unese razdor i svađu unutar Univertziteta da bi lakše to sproveli u delo".
"Kroz medije smo u prilici da čujemo da su navodno na Univerzitetu podeljeni profesori i studenti oko svega ovoga a to se upravo radi kako bi se lakše završio posao", dodao je Ristić i podsetio da je isti recept primenjen pre ukidanja srpskih opština i raspuštanja srpskih skupština opština na severu KiM.
Ocenio je da će očigledno pokušati da se napravi podela uz "jednu praznu priču da se sve radi radi funkcionalnijeg i racionalnijeg visokoškolskog obrazovanja a konačan cilj će biti utapanje našeg Univerziteta i naših fakulteta u tzv. visoko školstvo tzv. države Kosovo".
Ristić smatra da i javnost, kako je rekao, konačno vidi da je na delu izdaja koja se sprovodi od strane aktuelne vlasti, premijera, Kancelarije za KiM, predsednika Republike i da se tome mora stati na put.
Apelovao je na studente i profesore istakavši da je njihova obaveza da se suprotstave ovom pokušaju da postanu deo nezavisnog Kosova.
"Treba da shvate da je mnogo važnija budućnost naše dece i naših ustanova od trenutnih privilegija koje možda pojedinci od njih imaju i koje u ovom trenutku žele da zaštite", podvukao je Ristić.
Pored Ristića, vanrednoj konferenciji Patriotskog bloka za KiM prisustvovali su predsednik opštinskog odbora DSS-a Nemanja Jakšić i bivši načelnik kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ristić: Utapaju Univerzitet u "državu Kosovo"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2016

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i kandidat za narodnog poslanika Slaviša Ristić ocenio je danas da je predlog Kancelarije za KiM o tzv. integraciji Univerziteta u Prištini (PU) sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici samo prvi korak ka konačnom integrisanju u kosovski obrazovni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Đurić: Prištinski univerzitet jedan od stubova opstanka

Izvor: RTS, 28.Mar.2016

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je Univerzitet u Prištini (PU) sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedan od stubova opstanka mašeg naroda na KiM i da se neće dozvoliti njegovo gašenje. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.