Timok u opadanju, voda blizu ivice brane na Borskom jezeru

Izvor: Blic, 28.Dec.2009, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timok u opadanju, voda blizu ivice brane na Borskom jezeru

Zaječar, Negotin - Sve je uništila voda, otišla je sva moja muka. Pregoreo zamrzivač, frižider, šporet, veš-mašina... Nemam šta ni da obučem, sve je u vodi. A juče sam se probudila u 4.30, pa mi bilo rano. Zaspim opet, probudim se, ono voda u sobi došla do kreveta - govori Zaječarka Vesna Bađević koja živi u tek izgrađenoj kući u ulici 9. srpske brigade.

Opustošena polja, uništeni podrumi i garaže, ojađeno više stotina domaćinstva jeste bilans koji je Crni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Timok ostavio za sobom u zaječarskoj opštini. Vodostaj je pretprošle noći dostigao kvotu od 480, ali je do juče u podne opao na 410 centimetara.

Zaječarski vatrogasci, koji su od subote bez prekida crpli vodu iz više od stotinu podruma i pomoćnih objekata, upotrebili su 3.500 džakova peska u spasavanju objekata. Meštani zaječarskih sela Vražogrnac, Zvezdan i Gamzigrad, meštani borskog sela Šarbanovac, kao i na stotine Zaječaraca proveli su besanu noć pokušavajući da zajedno sa vatrogascima spreče nabujalu vodu da prodre u kuće.

- Mnogo njih je cele noći crplo vodu iz podruma, a ono, koliko izbaciš, još toliko navre. Pravili smo brane i nasipe, zaustavljali nabujalu vodu, borili se protiv podzemnih voda... Vatrogasci su naši heroji, da nije bilo njihove pomoći, ko zna... - kaže meštanin sela Vražogrnac.

A u obližnjem Zvezdanu isto, kao da neko reprizira ljudsku muku.

- Mi smo ostali i bez pijaće vode, dovoze nam iz Zaječara. Timok je poplavio naša izvorišta - kaže Ljubiša Mirković, predsednik Mesne zajednice Zvezdan.

I u Gamzigradu voda nije za upotrebu pa se snabdevanje vrši cisternama iz Zaječara.

U samom gradu najveći problem bile su podzemne vode. Uništeno je sve što se spremalo za zimu: kace sa kupusom, krompir, zimnica, turšija...

Zaječarka Jasmina Ilić krenula je juče u svoj podrum da donese krompir, a zatekla poplavu.

- Pozvala sam muža i odmah smo kofama počeli da izbacujemo vodu. Kasnije smo pozvali vatrogasce, i došli su u pomoć - kaže Jasmina.

Veliku štetu pretrpeo je zaječarski Veterinarski specijalistički institut gde su podzemne vode od dva metra prodrle u podrum u kome se nalaze prostorije sa rashladnim uređajima, komora za destilaciju i jonizaciju, banka seruma, kotlarnica, radionica.

- Dežurali smo sa zaposlenima čitave noći da bi sprečili da voda stigne do laboratorije, i u tome smo uspeli. Šteta je ogromna, ali za sada nemamo podatke kolika - kaže direktor Instituta Zoran Marinković.

Hektari oranica pod pšenicom, voćnjaci, šume, još uvek se nalaze pod vodom. I deo zatvorenika je juče evakuisan tokom noći zbog poplava.

Zbog naglog topljenja snega i obilnih kišnih padavini Timok se u opštini Negotin izlio iz svog korita i na dva mesta poplavio put Negotin-Zaječar koji vodi obalom ove reke. Najkritičnija situacija je na deonici od Aleksandrovca prema Rajcu i to na potezu od mosta prema železničkoj stanici gde na kolovozu ima oko pola metra vode, pa je Aleksandrovac, selo sa oko 300 domaćinstava, tokom jučerašnjeg dana bilo odsečeno od sveta.

- Situacija je vrlo teška. Na putu je oko pola metra vode, pa se kolima ne može preći. Aleksandrovac je odsečen od sveta, a preko reke, do grada ili drugih dela možemo samo traktorima. Milicija iz pravca Negotina zaustavlja vozila da se ne bi ugasila i ostala u vodi. Na sreću, proradili su nam telefoni, tako da bar ovako održavamo kontakt sa ostalim svetom. U slučaju hitne potrebe organizovaćemo prevoz traktorima - kaže Dejan Pantelić, šef mesne kancelarije Aleksandrovac.

Zbog kritične situacije na Timočkoj magistrali za juče popodne je sazvana sednica Opštinskog štaba za vanredne situacije na kojoj je najavljeno proglašenje vanrednih mera odbrane od poplava.

S obzirom na to da deonicu kod Aleksandrovca nije moguće zaštititi nasipima, mi smo organizovali dežurnu službu koja terenskim vozilima prevozi meštane koji su od prošle noći praktično odsečeni od sveta - poručio je Ljubiša Đorđević, predsednik Privremenog organa opštine Negotin.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Timok u opadanju, voda blizu ivice brane na Borskom jezeru

Izvor: EMportal, 28.Dec.2009

Reka Crni Timok, koja se izlila iz korita i zapretila da uništi imovinu meštana nekoliko sela u borskoj i zaječarskoj opštini, danas se za nekoliko metara povukla ka koritu, ali je kritična tačka ostala na Borskom jezeru.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.