Teslin izum čuva Teslin muzej

Izvor: Politika, 18.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teslin izum čuva Teslin muzej

Posle gotovo jednog veka izum genijalnog pronalazača praktično primenjen za čuvanje njegove zaostavštine

Iz Muzeja Nikola Tesla još jednom je potekla svetlost nasleđa genijalnog pronalazača, oko koje se širom sveta oblikuje neka vrsta imperije Tesla. U središtu te virtuelne imperije, u Noći muzeja su premijerno predstavljeni Teslin ventilator i originalni klima modul za čuvanje Teslinog arhiva.

Teslin izum čuva Teslin muzej, u tom sloganu se sažima rezultat >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dalekosežnog opredeljenja direktora Vladimira Jelenkovića, njegovog tima i saradnika van Muzeja, da Muzej preraste i u snažni centar razvoja Teslinih aparatura i teslijanske tehnologije.

U subotu uveče premijerno je prikazan Teslin ventilator, razvijen na osnovu izuma koji on nije patentirao, ali je nacrtao tu mašinu pre gotovo jednog veka, 20. aprila 1911. godine. Predstavljeni su i naročiti klima moduli, „kućice” u kojima će se čuvati Teslina zaostavština.

Muzeji, arhivi, naučne ustanove, biblioteke i srodne ustanove u svetu, mogu da odahnu. Pokretna baština, stvarana tokom milenijuma, konačno će moći da se u tim modulima čuva pod gotovo idealnim uslovima, neograničeno vreme, uz striktnu kontrolu temperature, protoka i vlažnosti vazduha.

Teslin ventilator je razvijen u saradnji sa firmom CPS-CAD Professional Sys. iz Beograda, a klima modul u saradnji sa beogradskom firmom „Racionalizacija energije”. Modul je konstruisao, primenjujući Teslino rešenje, ekspert za elektroniku Ognjen Tus iz Zagreba.

Sve je počelo pre tri godine, u suočenju s pitanjem kako da se na najefikasniji i najbezbedniji način čuva građa iz Teslinog arhiva, koju je UNESKO 2003, zbog njenog univerzalnog značaja, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva, uvrstio u Registar „Pamćenje sveta”. U tom katalogu koji podrazumeva najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra na globalnom planu, nalazi se i „Miroslavljevo jevanđelje”.

Zato su u Muzeju formulisali ostvarivu viziju zaštite koja se, prema rečima Mladena Vujovića, pomoćnika direktora, najbolje iskazuje u već pomenutom sloganu – Teslin izum čuva Teslin muzej.

Genijalni pronalazač je između 1907. i 1927. mnogo radio na realizaciji originalnih ideja u svetu turbomašina, jer nije koristio poznate tipove radnih kola sa lopaticama ili klipovima, kada se zbog trenja između radnih površina, gubi energija. Tesla je upregao silu trenja tako da se energija razmenjuje sa fluidom (voda ili vazduh) koji struji između diskova postavljenih na određenu razdaljinu, koji se vrte ogromnom brzinom. Trenje pretvara fluid u neku vrstu virtuelne lopatice, energija se prenosi postepeno, bez gubitka, bez nagle promene brzine i pravca kretanja fluida.

Teslino inženjersko rešenje je originalno i jednostavno, ali je trebalo preći mukotrpan put do aktivnog modela ventilatora. Kada je on izrađen, počeo je i razvoj originalnog klima modula za specijalne komore, u kojima će se čuvati Teslina građa, uz uvažavanje posebnih mikroklimatskih i drugih uslova zaštite.

Tako su konstruisane i proizvedene pokretne „kućice” u koje se smešta oko četiri dužinska metra arhivske građe. Hermetički su zatvorene, imaju posebnu izolaciju, protivpožarna i mehanička svojstva. Sa spoljne strane su montirani klima moduli, modifikovani Teslini ventilatori. Sačinjeni od diskova koje pokreće minijaturni trofazni elektromotor, pokretani strujom napona od 12 volti, ventilatori regulišu parametre u unutrašnjosti „kućica” preko dva otvora za protok vazduha. Uređajem se upravlja putem računarskog programa, a tokom rada on ni na koji način ne može da ugrozi ili da ošteti sadržaj smešten u komoru.

Modul stabilno održava zadate parametre pri spoljnoj temperaturi od -150C do +350C. Temperatura u komori se održava u rasponu od +50 do +200C, a vlažnost vazduha u rasponu od 10 do 90 procenata.

Rezultati ispitivanja i testiranja na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, potvrdili su da klima modul u potpunosti i besprekorno zadovoljava sve zadate tehničke karakteristike.

Ostvaren je osnovni cilj – ostavština Nikole Tesle biće čuvana na najkvalitetniji i u svetskim razmerama gledano, najefikasniji, istovremeno i najbezbedniji način.

Slobodan Kljakić

---------------------------------------------------------

Superbezbedno

Muzej Nikole Tesle je na najboljem putu da se Teslina arhiva čuva na najbolji mogući način. Na tragu opisanog rešenja biće projektovani i izvedeni posebni sistemi za zaštitu specijalnih oblika građe, fotomaterijala, diploma i priznanja, novinskih isečaka, planova i crteža, lične biblioteke i zbirke predmeta. Konačno će svi dobiti svoje superbezbedne „kućice”.

Sva je prilika da će one krasiti i mnoge slične ustanove u svetu.

U razvoju Teslinog ventilatora i specijalnih modula, Muzej je imao programsku i finansijsku podršku Skupštine grada Beograda. Finansijska potpora je stigla i od Misije OEBS-a u Srbiji.

Sl. K.

[objavljeno: 18/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.