Izvor: Politika, 24.Okt.2013, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija aktivnija u vojnim misijama EU

General Patrik de Rusije, predsedavajući Vojnog komiteta EU, razgovarao sa ministrom Nebojšom Rodićem i generalom Ljubišom Dikovićem

Aktivno uključenje Srbije u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku EU doprinelo bi unapređenju spoljnopolitičke pozicije Srbije, konstatovano je na sastanku ministra odbrane Nebojše Rodića i predsedavajućeg Vojnog komiteta Evropske unije generala Patrika de Rusijea, održanom u Beogradu. Evropska unija posebnu pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posvećuje misijama EUTM (European union training mission) za obuku lokalnih snaga bezbednosti.

– Nastavićemo aktivno učešće u operacijama Evropske unije za upravljanje krizama „Atalanta” i EUTM „Somalija”, sa uvećanjem angažovanja u postojećim misijama i odobrenim angažovanjem u misiji EUTM „Mali” – rekao je Rodić.

Ministarstvo odbrane najavilo je juče potpisivanje Administrativnog ugovora, čiji je tekst usaglašen, kao i razvoj zajedničkih projekata sa Evropskom odbrambenom agencijom. Sa važnim gostom razgovarao je i general Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba VS. General de Rusije predstavlja 28 načelnika generalštaba zemalja članica EU, a ujedno je i vojni savetnik Ketrin Ešton, visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku.

– Treba da imamo ojačana partnerstva sa državama članicama i sa državama koje nas okružuju – istakao je general De Rusije prilikom susreta sa Dikovićem.

Pripadnici Vojske Srbije su uključeni u operaciju pomorskih snaga EU u Somaliji „Atalanta”, čiji je cilj suzbijanje piratskih napada na brodove. Dvojica oficira su obučavana na francuskom brodu ove misije, jedan je trenutno angažovan na holandskom brodu, uskoro će i jedna jedinica specijalaca biti angažovana na zaštiti broda UN, koji doprema hranu u Somaliju. Trojica starešina su u Operativnoj komandi ove misije u Nortvudu u Velikoj Britaniji.

U misiji EUTM „Somalija”, zaduženoj za obuku snaga reda Somalije, a koja se iz bezbednosnih razloga sprovodi u Ugandi, srpski vojni lekar je šef saniteta, a angažovan je i jedan sanitetski tim. U planu je angažovanje VS i u misiji EU u Maliju, koja obučava snage bezbednosti ove afričke zemlje.

M. G.

objavljeno: 24.10.2013
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.