Sindikati prosvetara danas u štrajku

Izvor: RTS, 22.Okt.2014, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati prosvetara danas u štrajku

Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje, četiri najveća sindikata prosvete najavila su za danas protest u Beogradu. Tvrde da danas neće držati nastavu.

Protest prosvetara će, kako je najavljeno, početi u 13 sati na Trgu Nikole Pašića, a očekuje se da nastave neće biti u 800 do 1.000 škola, prenosi Tanjug.

Prema podacima Školske uprave, do 10 časova nastava se u Beogradu u punom kapacitetu odvija u 264 osnovnih i srednjih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << škola, što je 89 odsto škola, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Kako je precizirano u saopštenju, od ukupno 285 škola na području Beograda, 32 škole su u potpunosti obustavile rad, dok su časovi na trideset minuta skraćeni u 80 škola.

Minsitarstvo je najavilo da će tokom dana saopštiti detaljne podatke o radu škola u zemlji.

U Pomoravskom okrugu, od 52 osnovne i srednje škole potupuna obustava rada je u šest škola, a sadam škola rade skraćeno, rekao je za Tanjug načelnik Školske uprave za taj okrug Života Staračević.

Prosvetari traže da budu izuzeti iz smanjenja zarada, donošenje zakona o platnim razredima i otpočinjanje pregovora o kolektivnom ugovoru.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević rekao je da prosvetari ne traže povećanje plate, nego da im se ne smanjuje zarada jer će u tom slučaju svi doći na "minimalac".

Matijević je pozvao kolege da dođu na protest i podsetio da Srbija od svih evropskih zemalja najmanje izdvaja za obrazovanje.

"Smanjenje zarada u obrazovanju predstavlja guranje u bunar srpske budućnost", rekao je Matijević na konferenciji za medije.

Predsednik Granskog sindikata prosvete "Nezavisnost" Tomislav Živanović istakao je da je obrazovanje decenijama ispod proseka i zamerio državi što nije mogla da finansira ni učescće Srbije u narednom ciklusu PISA istraživanja.

"Mi smo na koloseku koji vodi u centralnu Afriku, a ne u Evropu", rekao je Živanović, a predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je rekao da "ovu državu prosveta uopšte ne interesuje".
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Štrajk

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sindikati prosvetara u štrajku

Izvor: RTS, 22.Okt.2014

Nezadovoljni najavom smanjenja plata u okviru vladinih mera štednje, četiri najveća sindikata prosvete protestovala u Beogradu. Prema podacima resornog ministarstva, u Srbiji ne radi 25 odsto škola...Pripadnici četiri najveća sindikata prosvete protestovali su na Trgu Nikole Pašića i još jednom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.