RIK objavio konačne rezultate referenduma

Izvor: Vostok.rs, 06.Feb.2022, 17:57

RIK objavio konačne rezultate referenduma

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je sinoć konačne rezultate republičkog referenduma o potvrđivanju Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Za promenu Ustava Srbije glasalo je 59,62 odsto građana, odnosno većina birača koji su glasali na referendumu, prema zvaničnim rezultatima. Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je na referendumu 16. januara, a onda i na devet biračkih mesta na kojem je referendum ponovljen 23. januara i na jednom mestu 2. februara, glasalo ukupno 1.995.215 birača. Prema njegovim rečima, na referendumu je 59,62 odsto birača ili 1.189.460 birača potvrdilo izmene Ustava, dok je protiv izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa bilo 785.163 birača ili 39,35 odsto. Za potvrđivanje rezultata glasalo je 17 članova RIK, a njihova odluka biće upućena Skupštini Srbije koja treba da potvrdi rezultate referenduma i proglasi promene Ustava Srbije.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RIK odbio prigovor Suverenista

Izvor: RTS, 07.Feb.2022, 00:39

Republička izborna komisija večeras je ocenila kao neosnovan prigovor Saše Radulovića, zakonskog zastupnika Suverenista, a ticao se rokova za sprovođenje referenduma radi potvrđivanja akta o promeni Ustava Srbije. . RIK je odbacio prigovor Saše Radulovića, rekao je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.