Položeni venci na spomen-ploču poginulim kineskim novinarima

Izvor: RTS, 08.Sep.2019, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Položeni venci na spomen-ploču poginulim kineskim novinarima

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i potpredsednik Centralne vojne komisije Kine Džang Jousjao položili su vence na spomen-ploču na mestu nekadašnje kineske ambasade u Beogradu, u kojoj je tokom NATO bombardovanja 1999. poginulo troje kineskih novinara, a 20 osoba je povređeno. General Džang položio venac na Spomenik neznanom junaku. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Srbije, ministar Vulin i general Džang minutom ćutanja odali su počast žrtvama.

Tokom NATO bombardovanja, 7. maja 1999. u 23.45 poginuli su dopisnici lista Guangming žibao Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan.
Ambasada je pogođena sa tri projektila. Pogođeni su južni deo zgrade, poslednji sprat, prizemlje i podrum zapadnog dela zdanja na Novom Beogradu - vidno obeleženog kao objekat od diplomatskog značaja. Uništene su, takođe, i pomoćne zgrade u dvorištu ambasade, dok su znatno oštećeni i objekti u neposrednoj blizini.
Na mestu bombardovanja otkrivena je 2009. godine spomen-ploča, kao simbol prijateljstva dva naroda, a pre dve godine tu je počela izgradnja Kineskog kulturnog centra, dodaje se u saopštenju.
Potpredsednik kineske Centralne vojne komisije Džang Jousjao položio je uz vojne počasti venac na Spomenik neznanom junaku na Avali.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, ceremoniji polaganja venca prisustvovali su ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, pomoćnik ministra za politiku odbrane Milan Ranković, komandant Garde Vojske Srbije Milomir Todorović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Mladen Vuruna, kao i članovi delegacije Centralne vojne komisije Kine.
Nakon polaganja venca, general Džang je u spomen-knjigu upisao: "Plemeniti duh neznanog junaka večno će trajati".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Položeni venci na spomen-ploču kineskim novinarima FOTO

Izvor: B92, 08.Sep.2019

Beograd -- Ministar Aleksandar Vulin i potpredsednik Centralne vojne komisije Kine Džang Jousjao položili su vence na spomen-ploču na mestu nekadašnje kineske ambasade...Na nekadašnju kinesku ambasadu u Beogradu je tokom NATO bombardovanja 1999. godine poginulo troje kineskih novinara, a 20 osoba...

Nastavak na B92...

Položeni venci na spomen-ploču poginulim kineskim novinarima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Sep.2019

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i general Džang Jousjao, potpredsednik Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine, položili su vence na spomen-ploču na mestu nekadašnje kineske ambasade u Beogradu, u kojoj je tokom NATO bombardovanja poginulo troje kineskih novinara, a 20 osoba je povređeno....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.