Patrijah Irinej smirivao desničare okupljene na Gazimestanu

Izvor: BKTV News, 28.Jun.2012, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijah Irinej smirivao desničare okupljene na Gazimestanu

Hiljade Srba okupilo se na Gazimestanu na proslavi Vidovdana. Na kraju parastosa koji je služio patrijarh Irinej desničari su skandirali Karadžiću i Mladiću.
Grupe pripadnika desničarskih organizacija iz centralne Srbije, među kojima je bio i lider nedavno zabranjene organizacije “Obraz” Mladen Obradović, skandirali su imena haških optuženika >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Ratka Mladića i Radovana Karadžića, kao i povike “dajte nam oružje”, pa je morao da interveniše patrijarh lično.
Patrijarh Irinej je zamolio grupu desničara da ne provociraju, objasnivši im pritom i suštinu služenja parastosa.
Pripadnici Specijalne jedinice su kontrolisali sve Srbe koji su na Gazimestan došli iz Gračanice, oduzimana su im nacionalna i verska obeležja, kao i majice sa “spornim printovima”.Oduzeti predmeti su bacani u jarak pored magistralnog puta Priština – Kosovska Mitrovica, kod skretanja ka Gazimestanu.
Srbima su oduzimane i državne zastave, kao i jedna zastava Demokratske stranke koji su, takodje, bačene u jarak.
Specijalne jedinice Kosovske policije su, na skretanju za Gazimestan, Srbe propuštali izmedju dva reda. Svi Srbi koji su izašli iz autobusa dospelih iz Gračanice su pretreseni.
Duž magistralnog puta Priština – Kosovska Mitrovica nalazi se veliki broj pripadnika policije, a na Gazimestanu se okupilo nekoliko hiljada Srba.
Parastosom kosovskim junacima na Gazimestanu, koji je služio patrijarh srpski Irinej, uz sasluživanje nekoliko episkopa i sveštenoslužitelja SPC, završeno je glavno obeležavanje 623-godišnjice od Kosovskog boja.
Parastosu na Gazimestanu prisustvovalo nekoliko hiljada Srba sa Kosova, centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Medju prisutnima su bili i ruski ambasaor u Beogradu Aleksandar Konuzin, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović, kao i potpredsednik DS S Slobodan Samaradžić.
Stotine Srba koji su tokom prepodneva dolazili na Gazimestan pretresala je kosovska policija i oduzimala im sva obeležja osim srpskih zastava.
Praznovanjem Vidovdana, SPC i srpski narod obeležavaju 623. godišnjicu sećanja na bitku srpske vojske koja je 1389. godine na Kosovu branila svoje zemlje i hrišćanstvo od moćne Otomanske imperije.
Izvor: B92
Tweet
Pogledaj vesti o: Organizacija Obraz

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.