Loznica, stanovi za 30 izbegličkih porodica

Izvor: RTS, 21.Apr.2019, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loznica, stanovi za 30 izbegličkih porodica

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić svečano je u Loznici uručio ključeve za 30 stanova namenjenih izbegličkim porodicama iz BiH i Hrvatske.
Tanja Krajšnik je sa mužem Duškom i tada trogodišnjom ćerkom Majom izbegla iz Zenice 1992. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << U Srbiji je rodila i sina Marka. Danas, posle pola života u izbegličkom stažu, tuđim kućama, i pod kirijom, za njenu porodicu i nju počinje novi život.

"Najpre smo živeli u Novom Sadu, pa kod rođaka u Šapcu, da bi poslednjih dvadeset godina Loznica postala naš novi dom. Imali smo sreće, u Loznici smo promenili samo četiri stana. Iskreno sam zahvalna i srećna što ćemo posle 27 godina izbeglištva konačno imati svoj krov nad glavom", kaže Tanja.
Porodice koje su dobile stanove u prvih šest meseci plaćaće zakup, a nakon toga imaće mogućnost za kupovinu na 25 godina.
U Loznici je počela gradnja još jedne, a do kraja godine počeće i radovi na izgradnji treće zgrade takvog tipa, nakon čega će, samo u tom gradu, stambeno pitanje rešiti 120 izbegličkih porodica. Ključeve za prvih 30 stanova, porodicama je uručio potpredsednik Vlade.
"Izbegla lica sa prostora bivše Jugoslavije, posle više od 20 godina izbeglištva, zaslužuju sigurnost i povratak dostojanstva i u tom smislu rešavanje izbegličkog pitanja predstavlja najvažniju moralnu obavezu države i međunarodne zajednice", rekao je Dačić prilikom uručenja ključeva. 
Naveo je da je to obaveza koju Srbija, zajedno sa međunarodnim partnerima, dosledno i odgovorno ispunjava i, što je važnije, postiže značajne rezultate.
Dačić je rekao da se stanovi za izbeglice grade na više od 40 lokacija širom Srbije, u Nišu, Novom Sadu, Staroj Pazovi i drugim mestima, a uskoro će biti gotove zgrade u Negotinu i Kladovu.
Do sada je krov nad glavom dobilo više od tri hiljade porodica, a do kraja programa stambeno će biti zbrinuto više od sedam hiljada. 
Izgradnja stanova deo je Regionalnog stambenog programa koje finansira Komesarijat za izbeglice, UNHCR i donatori.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Izbeglicama ključevi 30 stanova u Loznici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2019

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivica Dačić danas je u Loznici dodelio ključeve za 30 stanova izbeglicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) - Potprojekat 4..."Sećanja koja nosite sa sobom iz teških dana niko ne može da vam...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.