Konvent o EU: podržati medije u sredinama gde su prava ugrožena

Izvor: RTS, 27.Apr.2019, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konvent o EU: podržati medije u sredinama gde su prava ugrožena

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji izrazio je zabrinutost zbog izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tokom posete Pekingu, u kojoj se, kako se navodi, na najgrublji način napadaju i etiketiraju nezavisni mediji sa Kosova i Metohije koji izveštavaju na srpskom jeziku.
U saopštenju Radne grupe Nacionalnog konventa o EU (NKEU) za pregovaračko Poglavlje 35 i Međusektorske podgrupe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za slobodu izražavanja i slobodu medija, navodi se da je Vučić rekao da su "stranci" stvorili "agenturnu mrežu" medija na Kosovu i Metohiji kako bi se "uništio ugled Srpske liste" i "vodila kampanja za kriminalizaciju severa Kosova i Srba na Kosovu".
"Ove proizvoljne ocene negativno utiču na rad nezavisnih medija i narušavaju njihovu bezbednost u kompleksnim okolnostima u kojim oni i inače deluju", ocenjuje se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da NKEU od predsednika Srbije očekuje da šalje poruke ohrabrenja i podrške nezavisnim medijima, naročito onima koji deluju u sredinama gde su građanska prava i bezbednost svakodnevno ugroženi.
Podseća se da je predsednik Srbije tokom Unutrašnjeg dijaloga sa predstavnicima Radne grupe NKEU za Poglavlje 35 izjavio da "nikada nije delio Srbe na dobre i loše" kao i da "od 2012. godine nikoga nije nazivao domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima".
Konvent ističe kako očekuju da predsednik Republike Srbije deluje u skladu sa svojim izjavama datim na toj sednici, ističe Konvent.
NKEU izražava zabrinutost i zbog napada na druge nezavisne novinare i medije u Srbiji, kao i zbog otkazivanja prostora za organizovanje tribine "Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti" koja je trebalo da bude održana u Nišu u organizaciji Instituta za evropske poslove.
Na kraju saopštenja se podseća da je Srbija zabeležila pad za 14 mesta na listi medijskih sloboda Reportera bez granica, što je, kako se navodi, jasna ilustracija pogoršanog stanja slobode medija i slobode govora i ukupnog imidža naše zemlje u Evropi i svetu.
DS: Opasno kvalifikovanje novinara
Demokratska stranka ocenila je da je vrlo opasno kvalifikovanje novinara i nezavisnih medija kao neprijatelja, na Kosovu gde čak i tamošnja policija novinarsku profesiju smatra visokorizičnom i gde još nije rasvetljen veći broj ubistava i nestanka novinara.
Crtanje meta tim profesionalcima, u takvim okolnostima, još je opasnije i onaj ko na sebe preuzima ulogu onoga ko prstom pokazuje - nikako se ne može zvati predsednikom svih građana, navodi se u saopštenju Demokratske stranke. 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.