Kancelarija Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj održala svoju prvu konferenciju

Izvor: TangoSix.rs, 03.Nov.2020, 09:31

Kancelarija Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj održala svoju prvu konferenciju

Nevladina organizacija Kancelarija Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj (SERBSPACE) organizovala je svoju prvu (zbog Korone virtuelnu) konferenciju naziva South East Europe Space conference – SEE Universe 2020 od 30. septembra do 2. oktobra 2020. godine,  Konferenciju je organizovala Kancelarija Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj (SERBSPACE), nevladina organizacija osnovana u Beogradu 2016.
Kako za Tango Six kaže osnivač organizacije Milan Mijović, >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << konferencija je prvobitno bila planirana da se održi u Naučno-tehnološkom parku, ali je zbog epidemije odložena. Promenivši format, podeljena je u tri celine, odnosno tri dana trajanja. Prvi dan je bio rezervisan za predstavnike akademije i nauke, drugi dan za govornike iz industrije, a treći dan za prezentacije iz društveno-humanističkog sektora.
– Konferencija je okupila 50 govornika iz preko 20 zemalja. Učesnici su imali priliku da prisustvuju izlaganju ključnog govornika dr. Andreasa Mogensena, astronauta Evropske svemirske agencije. Pored nas kao osnoviača konferenciju je otvorio i dr. Saša Lazović, pomoćnik ministra za tehnološki razvoj, transfer tehnologije i inovacioni sistem Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, praćen dr. Kristijanom Fajhtingerom, izvršnim direktorom Međunarodne Astronautičke Federacije koji je sa učesnicima podelio vest da je SERBSPACE postao novi i jedini član iz Srbije pri ovoj organizaciji koja od 1951. godine okuplja sve vodeće svemirske agencije, univerzitete, kompanije i organizacije iz preko 70 zemalja sveta.
Svečano otvaranje je nastavljeno izlaganjem predstavnika Kancelarije Ujedinjenih nacija za pitanja svemira, gospodina Luk Sent-Pjera i njihovih projekata, a završeno je obraćanjem njene ekselencije Rut Stjuart, ambasadorke Australije u Beogradu i obraćanjem njene ekselencije  Suzan Šajn, ambasadorke Danske u Beogradu. Konferenciju su takođe vodili dr. Milan Stojanović iz Beogradske astronomske opservatorije i Žaklin Mirhe iz časopisa GoTaikonauts! – rekao je Mijović za naš portal.
Prvi dan Konferencije nastavljen je prezentacijama naučnih radova domaćih i stranih govornika, uključujući teme svemirskog prava i politike, astrofizike, medicine, materijala i struktura, GIS Sistema, meteorologije i solarnog jedra. Takođe, održan je prvi panel konferencije na kojem su učesnici razmenili svoja mišljenja u vezi sa potencijalima svemirkskih nauka i projekata. Panel je vodio dr. Milan Stojanović iz Beogradske astronomske opservatorije koji je sa učesnicima panela diskutovao o značaju i mogućnostima svemirskih nauka iz ugla nevladinog sektora, naučnih institucija i fakulteta.

– Diskusija je pokazala da se u Srbiji već sprovodi veliki broj projekata, ali i dalje mogućnosti u vidu medjunarodne naučne saradnje.
Drugi dan konferencije bio je rezervisan za predstavnike industrije i privrede. Učesnici su mogli da čuju predavanja o preduzetništvu, svemirskoj industriji, načinima finansiranja, start-up kompanijama i već uspešnim kompanija koje se bave proizvodnjom satelitske opreme. Usledio je panel Industrija 4.0 koji je moderirao prof. dr Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta Unverziteta u Beogradu koji je vodio diskusiju sa učesnicima Panela: prof. dr. Vidosavom Majstorovićem, prof. dr. Draganom Đuričinom, Vidosavom Džagić i Vojinom Vukadinovićem. Cilj panela bila je diskusija o Industriji 4.0 i primeni u akademiji i industriji.
Poseban deo konferencije bio je namenjen dr. Andreasu Mogensenu, aktivnom astronautu Evropske svemirske agencije koji je u svom jednočasovnom izlaganju govorio o svojoj misiji na Medjunarodnoj svemirskoj stanici i eksperimentima u kojima je tada učestvovao.
Poslenji dan Konferencije obeležio je veliki broj predavanja i prezentacija iz oblasti društveno-humanističkog segmenta. Otvorivši treći dan, predstavnik Kancelarije Ujedinjenih nacija za pitanja svemira dao je pregled aktivnosti i projekata Kancelarije, fokusirao se na glavnu ideju da su svemirske aktivnosti dostupne svim državama, organizacijama i pojedincima. Od ostalih prezentacija izdvajaju se prikazi svemirskih aktivnosti Australije, Nemačke i Kine, prezentacije Mars analognih lokacija i projekti Horizon Europe. Usledio je panel koji je okupio nevladin sektor u Srbiji u kojem su učesnici mogli da razmene svoje ideje ali i predlože korake za budućnost. Konferencija je završena Poster sesijom kada su učesnici iz šest država mogli da predstave svoja naučna istraživanja. – ispričao nam je Mijović.
Organizator naglašava da je, po njegovom mišljenju, konferencija dala konkretnu sliku kapaciteta Srbije po pitanju svemirskog sektora, te povezala domaće i inostrane učesnike, a sve u cilju unapređenja znanja, međunarodne saradnje, razvoja industrije i inovacija i opšteg pozicioniranja Srbije u globalnoj areni svemirskog sektora.
Konferenciju su podržali Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja, Astronomska opservatorija Beograd, časopisi GoTaikonauts! i Raumfahrt Concret, Međunarodna astronautička federacija, Evropska svemirska agencija, Ambasade Australije, Danske, Španije, Izraela i Švajcarske, kao i veliki broj naučnih ustanova i kompanija.
Kancelarija planira da SEE Universe Svemirska konferencija postane redovan događaj i da se održava jedanput godišnje sa ciljem stvaranja nacionalne, regionalne i međunarodne platforme koja će omogućiti razmenu znanja i iskustva predstavnika svemirskog sektora. Takođe, SERBSPACE veruje da će ova Konferencija postati važan deo strategije svemirskog sektora u Srbiji koju Kancelarija razvija.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Kancelarija Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj održala svoju prvu konferenciju appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.