JOŠ SE NE ZNA DA LI JE OTROV IZ MAĐARSKE STIGAO U SRBIJU

Izvor: Kurir, 12.Okt.2010, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JOŠ SE NE ZNA DA LI JE OTROV IZ MAĐARSKE STIGAO U SRBIJU

BEZDAN - Opasnost i dalje vreba! Talas sa otrovom očekivao se juče ujutru, a kolika je količina mulja ušla u našu zemlju, znaće se tek danas. Iako se uzorkovanje Dunava kod Bezdana obavlja na svaka tri sata, za dobijanje rezultata analize potrebno je da prođe 24 sata, tako da u ovom trenutku ne možemo znati da li su otrovne materije koje su prošle nedelje iscurile iz fabrike za preradu aluminijuma stigle u našu zemlju.

- Ekipa Hidrometeorološkog zavoda je na licu mesta uspela >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da prekontroliše osnovne parametre i ustanovljeno je da su u granicama normale. Međutim, da bi analiza bila potpuna i tačna, uzorkovana voda šalje se u laboratoriju u Beograd, a na rezultate treba sačekati 24 časa - izjavio je za Kurir Branko Jovanović, načelnik uprave za upravljanje rizikom MUP. Prema njegovim rečima, juče ujutro je došla i ekipa iz Mađarske, koja je obavila uzorkovanje vode kod Bezdana.

- Bilo šta da se desi, bilo da dođe do povećanje koncentracije teških metala ili promena pH vrednosti, javnost će biti na vreme obaveštena - saopštio je Nebojša Pokimica, pomoćnik ministra životne sredine, dodajući da se ne može tačno predvideti kad će talas stići u Srbiju. Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije MUP, izjavio je za Kurir da dosadašnja merenja nisu pokazala povećanu koncentraciju opasnih materija, te veruje da će u narednih 48 sati tako i ostati.

- Iskreno se nadam da neće doći do pomora ribe, kao ni do prekidanja vodosnabdevanja - kaže Marić.

Pukotina miruje

Mađarski zvaničnici saopštili su juče da su pukotine na brani rezervoara sa otrovnim muljem prestale da se šire, pa se nadaju da neće doći do novog zagađenja pritoka Dunava. Portparol Državnog ureda za odbranu od katastrofa Tibor Dobšon izjavio je da je izgrađeno 70 odsto odbrambenog bedema u blizini fabrike, tako da veruje da će žitelji okolnih naselja uskoro biti potpuno zaštićeni.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.