Izvor: Blic, 05.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gotov Nacrt zakona o povraćaju imovine

Gotov Nacrt zakona o povraćaju imovine

BEOGRAD (Beta) - Komisija za izradu Nacrt zakona o povraćaju i obeštećenju imovine predala je juče taj zakonski predlog Vladi Srbije na dalju proceduru - rekao je predstavnik 'Otpora' u komisiji, advokat Dušan Ćurčin. On je na konferenciji za novinare rekao da predlog zakona obuhvata obeštećenje i povraćaj imovine oduzete konfiskacijom, agrarnom reformom, nacionalizacijom i oduzimanjem imovine ratnim dobitnicima u periodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 1945. godine do danas.

'Ovim zakonom stavlja se van snage 37 zakona kojima je komunistički režim oteo imovinu građanima Srbije', rekao je Ćurčin.

Prema njegovim rečima, o svakom članu ovog predloga zakona komisija je odlučivala pojedinačno, 'demokratski i konsenzusom'.

Drugi advokat 'Otpora' u komisiji za izradu nacrta zakona Dušanka Subotić-Homen rekla je da će predmet vraćanja biti nepokretnosti koje mogu biti vraćene, dok će vlasnici nepokretnosti koje služe za obavljanje delatnosti iz oblasti zdravstva, kulture i obrazovanja biti obeštećeni.

Vraćene će biti i pokretnosti kulturne, umetničke ili istorijske vrednosti, kao i pokretnosti veće vrednosti. One pokretnosti koje su sastavni deo javnih muzeja, galerija ili drugih srodnih ustanova neće biti vraćene ali će vlasnici biti obeštećeni. Imovina porodice Karađorđević nije obuhvaćena ovim nacrtom zakona već će se time baviti poseban zakon. Prema rečima advokata 'Otpora' predlog zakona bi trebalo da uđe u skupštinsku proceduru do kraja godine.

'Nadamo se da će nacrt dobiti podršku skupštinske većine jer su u njegovoj izradi učestvovali predstavnici ministarstava pravde i finansija', kazao je advokat Ćurčin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.