EU donirala Srbiji novu opremu za analizu vode i vazduha

Izvor: RTS, 18.Maj.2018, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU donirala Srbiji novu opremu za analizu vode i vazduha

Nacionalna laboratorija za analizu vode, vazduha i zemljišta predstavila je novu opremu za utvrđivanje kvaliteta vode i vazduha, u vrednosti od dva miliona evra, koju je Agenciji za zaštitu životne sredine donirala Evropska unija.
Pomoću najnovije tehnologije moguće je detektovati do nekoliko hiljada supstanci u površinskim, podzemnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ili otpadnim vodama, kao što su pesticidi, hormoni, antibiotici.

"Naša agencija je uspela kroz ovaj projekat da dobije novu opremu nove hromatografe koji će nam omogućiti da radimo analize svih supstanci odnosno zagađujućih materija koje se nalaze u našim vodama na način koji je potpuno usklađen sa okvirnom direktivom o vodama koja predstavalja Ustav EU o vodama'', naglasio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović.
U Srbiji od zagađenog vazduha po podacima Svetske zdravstvene organizacije godišenje umre 5.400 ljudi. Više od 90 odsto otpadnih voda ide direktno u reke i slivove što ugrožava kvalitet podzemnih voda i vode za piće. Postoji samo 40 sistema za preradu otpadnih voda od kojih većina nije u funkciji.
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da napredak Srbije u zaštiti životne sredine nije moguć bez podrške i pomoći EU, kao i da će zahvaljući doniranoj opremi i postojećoj tehnologiji Agencije Srbija postati regionalni lider u monitoringu.
Trivan je naveo da je cilj da se uz pomoć EU i napore resornog ministarstva poboljša monitoring mreža kako bi se se što preciznije odredila 'dijagnoza' životne sredine u Srbiji i preduzele konkretne mere zaštite.
''Što analiza stanja bude perfektnija, znaćemo šta tačno da preduzmemo kada je reč o emisiji štetnih gasova ili žaštiti naših voda. Recimo, Srbija treba da investira u oko 300 sistema za preradu otpadnih voda, a monitoring će nam reći gde i šta treba da radi'', pojasnio je Trivan.
Ministar je podvukao da nije dovoljno da samo EU ulaže u poboljšanje kvaliteta životne sredine u Srbiji, već da to treba da čine i sve državne institucije.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je životna sredina važan segment u EU koja blisko sarađuje sa državnim organima u Srbiji kako bi i njeni građani imali jednak kvalitet života.
''Ovaj projekat je samo deo naše saradnje u cilju podizanja svesti o zaštiti životne sredine, kako bi se unapredio i kvalitet života. Izveštaj o poglavlju 27 pokazuje napredak, ali je preporuka da se povećaju sredsta za poboljšanje životne sredine. To jeste prioritet u Evropskoj uniji i treba da bude prioritet i ovde'', rekao je Fabrici.
Od 2000. godine, delegacija EU obezbedila je Srbiji više od 700 miliona evra bespovratnih sredstava za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. Od toga je direktnu korist imalo više od milion građana kroz razne projekte kao što su obezbeđivanje sistema za vodosnabdevanje, prečišćavanje otpadnih voda, i preradu otpada.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

DONACIJA EU Trivan i Fabrici obišli Nacionalnu laboratoriju za analizu vode, vazduha i zemljišta

Izvor: Blic, 18.Maj.2018

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici obišli su danas Nacionalnu laboratoriju za analizu vode, vazduha i zemljišta Agencije za zaštitu životne sredine, gde im je predstavljen rad nove laboratorijske opreme i instrumenata...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.