Deset miliona evra od EU za lokalnu infrastrukturu

Izvor: RTS, 30.Apr.2018, 08:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset miliona evra od EU za lokalnu infrastrukturu

Razvojni program Evropske unije - EU PRO objavio je četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u vrednosti od 10 miliona evra. Ova sredstva su opredeljena za manje razvijene opštine u regionima Šumadije, zapadne i jugoistočne Srbije, rekao je za RTS menadžer programa EU PRO Grem Tindal. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kriterijumi za ova sredstva su pre svega da lokalne uprave imaju pripremljene projekte. Reč je o bespovratnim sredstvima koja se predaju u vlasništvo lokalnih samouprava, ali pre svega na dobrobit građana, rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a Grem Tindal.

"Reč je o infrastrukturi i socijalnoj i materijalnoj, od bolnica do centara za socijalni rad,  ali ćemo finansirati i strateške projekte kao što su industrijske zone, privredni objekti. Zbog toga je saradnja sa centralnim vlastima veoma značajna kao i sa  ministarstvom privrede", kaže Tindal. 
Većina od izabranih 99 opština su nerazvijene i nalaze se južno od Beograda na jugoistoku i zapadu Srbije, a mnoge se nalaze i u brdsko-planinskim predelima.
"Zbog toga su nam prioritet ruralne teme i osiromašeni slojevi društva", naglasio je menadžer programa EU PRO.
Prema rečima Tindala dosadašnja iskustva pokazuju da je razvoj dugoročno pitanje i slični programi koje je EU do sada realizovala idu unazad i do 10 godina.
"Jedan od glavnih problema je kratkoročno planiranje a time i finansiranje. Lokalne samouprave prvo moraju da misle na građane, da sarađuju sa civilnim društvo a mi pokušavamo da razne delove uklopimo u ovu slagalicu. Svaka opština može da prilagodi ovom programu svoje strateške ciljeve", kaže menadžer programa EU PRO.
Efekti dosadašnjih projekata koje je finansirala EU su već vidljivi, a to su nove škole i nova radna mesta a takođe EU povezuje i mnoge programe kao što je Hitna pomoć u Novom Pazaru, Sjenici...
"Obični ljudi kao što smo mi često vide ono što je veliko na vestima, a svima je potrebno da vidi konkretno ono što je bitno za njega i njegovu sredinu", rekao je za RTS menadžer programa EU PRO Grem Tindal.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tindal: Deset miliona evra od EU za lokalnu infrastrukturu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Apr.2018

Razvojni program Evropske unije EU PRO objavio je četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u vrednosti od deset miliona evra, a ova sredstva opredeljena za manje razvijene opštine u regionima Šumadije, zapadne i jugoistočne Srbije, rekao je za RTS menadžer programa EU PRO Grejem Tindal...On...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Novi program Evropske unije za lokalni razvoj

Izvor: Megafon.co, 30.Apr.2018

Razvojni program EU PRO objavio je četiri javna poziva za unapređenje infrastrukture u 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije za koje je Evropska unija (EU) izdvojila deset miliona evra. Putem javnih poziva lokalne samouprave će imati priliku da...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.