Dačić: Srbija nikada nije bila agresor,reagovali smo na nepravdu

Izvor: RTS, 27.Okt.2019, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija nikada nije bila agresor,reagovali smo na nepravdu

Slika kako se odnosima prema veteranima, ratnim i vojnim invalidima slika je kojom govorimo i koliko poštujemo sami sebe i svoju državu i svoj narod, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na svečanoj akademiji povodom 100 godina od osnivanja Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije (URMVI).
Dačić je istakao da Srbija nikada nije bila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << agresor i da srpski narod nikada nije vodio osvajačke ratove, već da je uvek žrtvovao sebe, možda čak i više nego što je trebalo.

"Oni najiskreniji kažu da se u ratu, za juriš javljaju najbolji, a u miru se obično za juriš i za busanje u grudi javljaju najgori", dodao je Dačić.
On je naglasio da je srpski narod uvek reagovao na nepravdu, čak i kada je to bilo na njegovu štetu i da se uvek nalazio u prvim redovima u usvetu u borbi za slobodu, protiv fašizma, imperijalizma.
"Da li smo uvek uspeli u miru da valorizujemo to što je postignuto u ratu, da li danas, kada obeležavamo 100 godina od osnivanja vašeg udruženja, možemo da kažemo da su oni koji su poginuli u Prvom svetskom ratu ili koji su ostali invalidi, to učinili uzalud, i da li je država koju smo tada stvorili bila ono za šta su se naši ljudi borili ili su se borili za Srbiju", naveo je Dačić, dodavši da je reč o perspektivi nakon 100 godina.
Govoreći o dvojnim standardima u međunarodnoj politici, on je podsetio kako su holandske vlasti bile "žestoko protiv početka pregovora Srbije sa EU dok ne uhapsi i ne isporuči sve koje se nalazi na listi Haškog tribunala", a da je ista ta država odbila da izruči nemačkog cara Vilhelma koji je u Prvom svetskom ratu, zajedno sa austro-ugarskim carem Francom Jozefom kriv za smrt milion Srba.
"Da li je to pravedno ili nije pravedno? To je svet u kome živimo. Mi tu ne možemo mnogo da promenimo ali to šta možemo da promenimo jeste da imamo jedan pravedan odnos prema onima koji su dali sve što su mogli za svoju zemlju i za svoj narod", naglasio je Dačić.
Podsetio je da je njegovo poreklo iz Topličkog kraja odakle je najodlikovanija jedinica srpske vojske u Prvoma svetskom ratu, Gvozdeni puk, i podsetio da je povodom pogibije njegovog komandanta komponovan i čuveni Marš na Drinu.
Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova naglasio je da je na čelu nacionalnog upravnog odbora za stambeno zbrinjavanje izbeglica, te da su uspeli da obezbede za 4. 000 porodica trajno stambeno rešenje, ali da je mnogima od njih život spasen zahvaljujući borbi i hrabrosti i žrtvi vojnih veterana i invalida.
On je zahvalio URMVI što su uspeli da teroristička albanska OVK ne postane deo Svetske federacije veterana, i to ocenio kao veliki uspeh ovog udruženja na međunarodnom planu.
Predsednik URMVI Siniša Drašković rekao je da je ovaj jubilej veliki dan za državu Srbiju, te da se ovo udruženje od osnivanja do dan danas neprestano bori za prava ratnih invalida.
"URMVI osnovana je 28. oktobra 1919. godine. Osnovali su ga ratni invalidi iz Prvog svetskog rata. Kralj Aleksandar poklonio je udruženju plac na Savskom trgu gde je kasnije sagrađen Dom ratnih invalida", naveo je Drašković.
On je podsetio da su se na skupštini ovog udruženja 18. oktobra 1945. godini pridružili vojni invalidi iz Drugog svetskog rata, a da je 1995. godine doneta odluka da se priključe i vojni i mirnodopski invalidi iz ratova iz devedesetih.
Kako je on naveo, URMVI je jedino vojno udruženje iz Srbije koje je član Svetske federacije veterana.
Predsednik URMVI Beograda Jovo Džaković rekao je da su članovi udruženja zadojeni čojstvom i junaštvom i da su dali deo sebe, ostajući invalidi, za svoju državu i naroda.
 
 
 
 
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Srbija nikada nije bila agresor i srpski narod nikada nije vodio osvajačke ratove

Izvor: Blic, 27.Okt.2019

Slika kako se odnosima prema veteranima, ratnim i vojnim invalidima slika je kojom govorimo i koliko poštujemo sami sebe i svoju državu i svoj narod, rekao je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na svečanoj akademiji povodom 100 godina od osnivanja Udruženja...

Nastavak na Blic...

Dačić: Srbija nikada nije bila agresor

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Okt.2019

BEOGRAD - Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nikada nije bila agresor i da srpski narod nikada nije vodio osvajačke ratove, već je uvijek žrtvovao sebe, možda čak i više nego što je trebalo.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.