Izvor: B92, 27.Okt.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar za porodični smeštaj dece

Goma -- Zvaničnici UN-a saopštili da je nekoliko pripadnika mirovnih snaga svetske organizacije (MONUC) ranjeno, a jedno lice poginulo u gradu Goma, na istoku DR Konga.

Portparol MONUC pukovnik Samba Tal je potvrdio pogibiju jednog lica u protestima kod sedišta mirovljaka, ali je dodao da se još uvek ne zna tačno šta se dogodilo pošto su demostraniti opkolili zgradu i bacali kamenice na pripadnike UN. Demonstranti su nezavodoljni što ih UN nedovoljno štite od pobunjeničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snaga koje napreduju prema gradu Goma.

Pobunjenici generala Lorena Nkunde iz plemena Tuci nastavili su prodor ka Gomi, strateškom glavnom gradu provincije Severni Kivu pošto su se tokom vikenda sukobili sa vojskom DR Kongo (FARDC), uprkos pozivima Saveta bezbednosti UN da polože oružje, preneo je Rojters.

Pripadnici Nacionalnog kongresa za odbranu naroda (CNDP) su potisli pripadnike FARDC van sedišta štaba armijskog bataljona u mesto Rumangabo i napali selo Kibumba oko 20 kilometara od Goma.

Više od 10.000 ljudi je napustilo selo zbog trodnevnih sukoba.

Demostranti su napali mirovljake UN u Gomi nezadovoljni što ih MONUC nedovoljno štiti od pobunjeničkih snaga i što dopuštaju da pobunjenici CNDP napreduju.

Pripadnici MONUC su uzvratili vatrom, i prema navodima medija, "moguće je da je neko od demostranata ranjen".

Kako Rojters procenjuje, pozicija MONUC je dodatno otežana ostavkom njihovog komandata, španskog generalpotpukovnika Visentea Diaz de Vilegasa posle samo sedam nedelje na dužnosti, iz "ličnih razloga".

MONUC ima 17.000 pripadnika, najveći mirovni kontigent koji svetska organizacija ima u nekom delu sveta.

CNDP optužuje vojsku Konga sa sarađuje sa Demokratskim snagama za oslobađanje Ruande (FDLR) koja uključuje ekstremiste iz plemena Hutu i bivše vojnike iz Ruande odgovorne za genocid u toj susednoj zemlji 1994. nad Tucijima i "nelojalnim" saplemenicima Hutuima.

Pobunjenici generala Nkunda napali su grad Gama prošlog decembra, ali je na stotine njih ubijeno pošto je MONUC angažovao helikoptere "radi zaštite civila".

U Gomi je krajem januara potpisan mirovni sporazum između vlade i različitih pobunjeničkih grupa.

Međutim, general Nkuda koji je bio među potpisnicima sporazuma, još uvek odbija da bude razoružan, dok na drugoj strani Hutu pobunjenici iz Ruande operišu u oblasti.

Od avgusta, od kada je definitivno propao mirovni sporazum, više od 100.000 civila je napustilo svoje domove u provinciji Severni Kivu.

UN su saopštile da je mnogo izbeglica izgladnelo i da neki umiru od gladi.

Tokom rata u Kongu od 1998-2003, kada se šest stranih vojski iz susedstva borilo za rudna bogatstva treće po prostranstvu afričke države, došlo je do humanitarne katastrofe u kojoj je, prema procenama, život je izgubilo 5,4 miliona ljudi, pretežno od gladi i bolesti.

Uprkos zvaničnog kraja tog rata, sukobi su nastavljeni u istočnim nemirnim delovima zemlje između pobunjeničkih grupa i naoružanih ekstremista iz zemlje i susednih država oko teritorije i unosnog rudnog bogatstva DR Konga.

Potparol UN Mišel Montas rekla je danas u Njujorku da je generalni sekretar Ki Mun Ban veoma zabrinut zbog pogoršanja situacije na istoku DR Konga i pozvao vladu u Kinšasi i provincijske zvaničnike da učine napore da bude povraćen mir.
Pogledaj vesti o: Rasim Ljajić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.