Besmrtni puk u Beogradu

Izvor: Vostok.rs, 06.Maj.2016, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besmrtni puk u Beogradu

U Beogradu će 9. maja biti održana manifestacija „Besmrtni puk“ — šetnja potomaka i rođaka onih koji su poginuli u Prvom, Drugom svetskom ratu kao i u NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine.

Prenosimo saopštenje organizatora, Medija centra „Ruski Ekspres“, Srpskog ogranka Međunarodne društvene fondacije za jedinstvo pravoslavnih naroda i Koordinacionog saveta ruskih sunarodnika u Srbiji.

"Dragi sunarodnici i srpski prijatelji! Pozivamo Vas da učestvujete u Besmrtnom puku u Srbiji.

Na 9. maj ove godine biće proslavljena 71. godišnjica pobede u Velikom Otadžbinskom Ratu. U svim gradovima i selima Ruske Federacije i mnogim drugim zemljama biće održani svečani događaji posvećeni godišnjici pobede nad fašizmom.



Srbija – odani saveznik Rusije čija je istorija tesno vezana za Rusiju, posebno njena borba u poslednjim užasnim ratovima koji su potresali Evropu u XX veku. Mnogi Srbi smatraju da su delo ruskog sveta i dele isti sistem vrednosti. Za nas je prostor zajedničkog sećanja mnogo širi od državnih granica.

Besmrtni puk je će biti još jedna prekretnica u našoj zajedničkoj istoriji. Šetnja ulicama Beograda samo je još jedna potvrda da smo isti istorijski prostor. Ako Srbi izađu sa portretima svojih heroja, boraca za slobodu i nezavisnost njihove zemlje – svet će ponovo videti da smo bili i ostajemo zajedno – Srbi i Rusi.

Fotografije boraca, fragmenti sećanja na rat koje čuvaju porodice kao i drugi dokumenti, albumi i sačuvana pisma – prošetaće ulicama prestonice. Srbi mogu ponovo da steknu kompletnu sliku o sudbini vojnika, jedinica i formacija koji su učestvovali u odbrani njihove Otadžbine tokom Prvog i Drugog svetskog rata kao i predstavu o razmerama NATO agresije na Jugoslaviju 1999. godine.

Deveti maj je dan velike pobede nad fašizmom, Besmrtni puk Srbije će da prođe ulicama Beograda i prikazati sunarodnicima lica onih koji nisu podlegli zlu, onih koji su porazili fašizam!

Dragi prijatelji, priključite nam se! Pozivamo Vas da slavimo Dan pobede, zajedno sa svojim junacima u redovima ,, Besmrtnog puka!”

Pozivamo sve koji žele da se pridruže našoj akciji kako bi zajedno pokazali fotografije preživelih rođaka koji su učestvovali u odbrani Srbije tokom Prvog svetskog rata, onih koji su se borili protiv okupacije u Jugoslaviji u Drugom svetskom ratu.

Pozivamo sve, bez obzira na političke stavove, partijsku pripadnost, uz molbu da se uzdrže od političkih slogana i sporova u znak poštovanja i sećanja na naše heroje.

Molimo vas da skenirane fotografije šaljete na el poštu: galogaza@mail.ru i fjpn@bvcom.net U el. pošti je obavezno potrebno da navedete ime i prezime, vojno zvanje i čin ličnosti sa fotografije. Molimo da fotografije pošaljete do 6. maja 2016.g. kako bi bile spremne za šetnju.
Oni, koji ne stignu da pošalju fotografije, mogu da ponesu sa sobom u bilo kakvoj formi do početka šetnje i zajedno sa organizatorima staviće je na pripremleni ram i držač. 
Svi učestnici manifestacije "Besmrtni puk" , koji će učestvovati u šetnji sećanja ulicama Beograda sa fotografijama heroja po završetku se pozivaju u Ruski dom, gde će biti projekcija igranog filma "A zore su ovde tihe" ("A zori zdesь tihie") - rimejk !

Akcioni plan za 9. maj

U 11:00 okupljanje na Memorijalnom kompleksu poginulih za oslobođenje Srbije u Drugom svetskom rati, zatim prema Ruskom domu.

U 12:00 početak šetnje od Memorijalnog kompleksa ( ul.Ruzveltova do spomenika Vuku Karađiću, onda Bulevarom Kralja Aleksandra do Doma sindikata, hotel Moskva i Ruski dom).

U 14:00 okupljanje ispred Ruskog Doma – kao domaćina prijema učesnika povorke i proslave veterana.

U 15:00 verovatna projekcija film o Velikom otadžbinskom ratu „A zore su ovde tihe“

Organizatori događaja:

– Medija centar Ruski Ekspres
– Srpski ogranak Međunarodne fondacije za jedinstvo pravoslavnih hrišćanskih naroda
– Koordinacioni savet ruskih sunarodnika
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ruski "Besmrtni puk" u Beogradu

Izvor: Vesti-online.com, 06.Maj.2016

U Beogradu će 9. maja biti održana manifestacija "Besmrtni puk" - šetnja potomaka onih koji su poginuli u Drugom svetskom ratu..."Deveti maj je dan velike pobede nad fašizmom, ’Besmrtni puk‘ Srbije će proći ulicama Beograda i prikazati sunarodnicima lica onih koji nisu podlegli zlu, onih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.