Izvor: Radio 021, 27.Okt.2019, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO Tramp: Ubili smo vođu Islamske države

Američki predsednik Donald Tramp potvrdio je da je vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi mrtav nakon operacije koju su sprovele Sjedinjene Američke Države.

Tramp je objavio da je odbegli čelnik Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi poginuo u operaciji američkih specijalnih snaga na severoistoku Sirije, što je zadalo težak udarac toj džihadističkoj grupi.

Al-Bagdadi se ubio tokom američke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << operacije aktiviranjem samoubilačkog pojasa s eksplozivom, rekao je Tramp u svom obraćanju naciji koje je prenosila televizija iz Bele kuće. Testovi DNK sprovedeni po završetku operacije na licu mesta potvrdili su njegov identitet, istakao je američki predsednik.

Pod al-Bagdadijevim vođstvom Islamska država, koja je u jednom trenutku kontrolisala velika područja Iraka i Sirije, sprovodila je jezive napade na verske manjine i napade na pet kontinenata u ime jednog oblika ultrafanatičnog islama.

"On je bio bolestan i zao čovek i sada ga više nema", rekao je Tramp dodajući da je umro "kao pas" i "kao kukavica". Takođe je rekao da je za sobom u smrt al-Bagdadi povukao i troje dece.

Prema njegovim rečima, mnogi al-Bagdadijevi ljudi su ubijeni i SAD će objaviti njihov tačan broj u dogledno vreme.

Informacije koje su se pokazale korisne za ovu operaciju, u kojoj je učestvovalo osam helikoptera, dali su Kurdi, a Rusija je otvorila svoj zračni prostor, kazao je.

Tramp se zahvalio Rusiji, Siriji, Turskoj i Iraku na podršci.

Smrt al-Bagdadija važna je pobeda za Trampa nekoliko nedelja nakon što je njegova iznenadna odluka o povlačenju američkih vojnika iz Sirije izazvala talas oštrih kritika, uključujući i one iz redova njegovih republikanaca, da će taj potez dovesti do oživljavanja Islamske države.

Tramp je rekao da je al-Bagdadi umro nakon što je ušao u tunel bez izlaza.

"Došao je do kraja tunela dok su ga lovili naši vojnici. Aktivirao je svoj pojas s eksplozivom i ubio sebe i troje dece. U eksploziji mu je raskomadano telo i tunel se urušio na njega", dodao je Tramp.



Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Vođa Islamske države je likvidiran; Umro je kao kukavica, bežeći i plačući (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 28.Okt.2019, 01:09

Američki predsednik u direktnom obraćanju rekao da je likvidiran Abu Bakr el Bagdadi Američki predsednik Donald Tramp je potvrdio da je likvidiran poglavar terorističke organizacije DAEŠ Abu Bakr el Bagdadi u sirijskom Idlibu. „Sjedinjene Američke Države su pred lice pravde...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.