UN: Izraelsko-palestinski sukob rešiti stvaranjem dve države

Izvor: RTS, 25.Feb.2020, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Izraelsko-palestinski sukob rešiti stvaranjem dve države

Savet bezbednosti UN ponovio je svoju podršku rešenju izraelsko-palestinskog konflikta formiranjem dve države.
To je prvo oglašavanje UN o izraelsko-palestinskom pitanju od kako je američki predsednik Donald Tramp u januaru predstavio svoj plan za rešenje višedecenijskog konflikta, navodi AP.
Američka agencija podseća da je Trampov >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << plan naišao na pozitivne reakcije izraelske strane, dok su ga Palestinci trenutno odlučno odbacili.
U saopštenju Saveta bezbednosti UN, za koje je glasalo svih 15 članica, uključujući i SAD, ne pominje se Trampov plan, a nema govora ni o palestinskim pretenzijama o stvaranju nezavisne države, koja bi podrazumevala celu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim – teritorije koje je Izrael okupirao tokom Bliskoistočnog rata 1967. godine.
Palestinci, kako podseća AP, zahtevaju i da se sa pomenutih teritorija skloni više od 700.000 izraelskih doseljenika.
U saopštenju UN se ne pominju ni ti zahtevi, ali se zato daje podrška rešenju konflikta stvaranjem dve države, dodaje AP.
Trampov plan, koji je "pompezno predstavljen" krajem januara u Beloj kući, predviđa davanje suvereniteta Izraelu nad velikim delom okupirane Zapadne obale, dok nema govora o palestinskom snu o nezavisnoj državi.
Umesto toga, u Trampovom planu se Palestincima nudi ograničena autonomija, ali pod uslovom da se povinuju mnogobrojnim zahtevima, među kojima je i demilitarizacija.
Izrael bi, takođe, nad tom palestinskom autonomnom teritorijom prema Trampovom planu, imao potpunu bezbednosnu kontrolu, dodaje Asošijeted pres.
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.