U Srbiji se na američke izbore gleda kroz prizmu Kosova

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Okt.2020, 14:47

U Srbiji se na američke izbore gleda kroz prizmu Kosova

Većina građana Srbije na izbore za predsednika SAD uglavnom gleda kroz prizmu rešavanja kosovskog pitanja, kandidat republikanaca Donald Tramp vidi se kao "branilac srpskih interesa", a demokrata Džozef Bajden kao kandidat nenaklonjen interesima Srbije, smatra Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike.

Nesklonost prema demokratama pokazala se i na prethodnim izborima, kada je Hilari Klinton bila kandidatkinja, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << a zbog toga što se demokrate automatski povezuju sa bombardovanjem Srbije 1999, kada je predsednik SAD bio Bil Klinton, rekao je danas Majstorović za Euraktiv Srbija i agenciju Beta.

"Pitanje Kosova je veoma osetljivo za većinu građana Srbije... Iz tog razloga njihova podrška, ili možda je bolje reći simpatije, idu kandidatu za kojeg procene da će se zalagati za rešenje kosovskog pitanja koje će na neki način uvažiti i stavove Srbije. U ovom trenutku, većina smatra da je to Tramp", rekao je Majstorović.

Predsednik UO CEP rekao je da sporazum iz Vašingtona o ekonomskoj normalizaciji između Beograda i Prištine, koji je Tramp predstavio kao veliki međunarodni uspeh i lični doprinos pomirenju srpske i albanske zajednice, takođe ima uticaja na sliku SAD u Srbiji i kreiranje stavova javnosti u vezi izbora, odnosno podršku dela javnosti reizboru Trampa.

Sa druge strane, u Srbiji vlada popularna percepcija Trampa kao "branioca srpskog interesa", nekoga ko je "protiv američkog establišmenta" oličenog u prethodnoj administraciji koja je meta domaćih populista i nacionalista, rekao je Majstorović.

Tramp se vidi i kao neko ko ima blagonaklon odnos prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, što je takođe razlog da zadobije simpatije određenog dela građana Srbije.

"Pored toga, postoji jedna naivna pretpostavka ili očekivanje da će Tramp pružiti podršku srpskim interesima u pregovorima između Beograda i Prištine pre nego Bajden", rekao je Majstorović.

Kako je dodao, Tramp, nažalost, uživa podršku i nekih ekstremnih nacionalistički orijentisanih grupa koje veruju da će on podržati "hrišćansku" Srbiju pre nego Albance, "muslimane na Kosovu".

Majstorović smatra da će za građane Srbije, uprkos brojnim stereotipima i uglavnom pogrešnim očekivanjima, biti važno da budući predsednik SAD bude spreman da sarađuje sa EU kao glavnim posrednikom u dijalogu Beograda i Prištine i da podrži evropsku i evroatlantsku integraciju zemalja u regionu.

Prema njegovim rečima, biće važno da budući američki predsednik prepozna strateški interes SAD i EU da zajednički doprinesu ekonomskom i socijalnom razvoju, demokratizaciji, rešavanju bilateralnih sporova i prosperitetu Srbije i regiona.

Kada je reč o Zapadnom Balkanu, Majstorovć je rekao da su SAD tradicionalno bile partner EU u rešavanju sukoba u regionu koji ide ka EU, ali nije njen deo i koji je zbog toga "ranjiv" na uticaj drugih inostranih suparnika i/ili partnera sa različitim razlozima za prisustvo u regionu.

Majstorović je rekao i da je za evropsku budućnost regiona važno da li će u Beloj kući biti predsednik koji je posvećen međunarodnim odnosima zasnovanim na pravilima i saradnji ili predsednik koji će "pragmatično nuditi brza, neortodoksna i neodrživa 'rešenja' kompleksnih pitanja" koja mogu da utiču na stabilnost i odnos zemalja regiona sa EU.

Napominjući da stabilnost regiona zavisi od saradnje SAD i EU, koja u ovom trenutku uprkos zvaničnim izjavama "deluje iznuđeno i neiskreno", Majstorović je rekao da to nije dobro jer se u takvoj situaciji i zemlje regiona "svrstavaju" na različite strane, odnosno igraju na kartu nejedinstva između SAD i EU.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.