Trump i dalje reže vrijednost dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 30.Jan.2017, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trump i dalje reže vrijednost dolara

LONDON - Dolar je skliznuo u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, jer je ulagače zabrinula nova mjera američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska imigranata, zbog čega su se rizici od protekcionističkih mjera ponovno našli u fokusu tržišta.

Jen, kao tradicionalno sigurno utočište za kapital u neizvjesnim vremenima, u takvom je ozračju ojačao 0,2 posto prema dolaru kojim se tako trgovalo po 114,85 jena. Dolar je ostao prema euru više-manje nepromijenjen >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << pa se zajedničkom europskom valutom trgovalo po 1,0698 dolara.

Američka je valuta neznatno, pak, ojačala prema funti koja je tako stajala 1,2545 dolara.

Krajem tjedna dolar je počeo jačati pod utjecajem rasta prinosa na američke obveznice kojeg su potaknula očekivanja da će viša inflacija i niži porezi poduprijeti rast američkog gospodarstva. U petak su pak uspon dolara zakočili podaci o američkom bruto domaćem proizvodu (BDP), koji su bili lošiji nego što se očekivalo, a pogodile su ga i najnovije Trumpove odluke o zabrani ulaska imigranata u SAD.

"Čini se da zabrinutost u vezi protekcionizma jača nakon što je Trump izdao nalog o ograničavanju imigracije", kazao je Adam Cole, valutni analitičar u banci RBC.

Pozornost ulagača u Europi bit će usmjerena za početak tjedna najavljenim podacima o inflaciji u Njemačkoj, inače važnom orijentiru za kretanje inflacije na razini eurozone, dok će tjedan u cjelini ipak obilježiti zasjedanja središnjih banaka u Sjedinjenim Državama, Japanu i Velikoj Britaniji.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   London

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.