Trampov specijalni odnos sa Rodom Blagojevićem

Izvor: RTS, 19.Feb.2020, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trampov specijalni odnos sa Rodom Blagojevićem

Kada je pre deset godina gostovao u rijaliti šouu "Šegrt", Rod Blagojević nije mogao ni da sanja da će mu to jednog dana poslužiti kao neka vrsta karte za izlazak iz zatvora iz "Monopola".
Informacija da je Donald Tramp pomilovao bivšeg guvernera Roda Blagojevića iznenadila je mnoge. Zašto je republikanski predsednik, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u Belu kuću ušao na antikorupcijskom obećanju da će "isušiti močvaru", pokazao milost prema bivšem demokratskom guverneru osuđenom za korupciju?

Ne samo da je zbog pomilovanja Blagojevića glavni pretendent za predsedničkog kandidata demokrata Berni Sanders oštro kritikovao Trampa, već su i republikanci ostali zbunjeni.
"Blagojević je lice korupcije Ilinoja i nijednom nije pokazao da se kaje zbog svojih postupaka", saopštio je republikanski kongresni klub.
Trampa, čini se, baš briga. "To je neprimereno stroga i preterana presuda", prokomentarisao je nakon potpisivanja pomilovanja kaznu bivšem guverneru Ilinoja, osuđenom, između ostalog, za pokušaj prodaje upražnjenog senatskog mesta Baraka Obame.
Međutim, predsednikov poseban odnos prema Blagojeviću i nije toliko iznenađenje. Čak i pre nego što se uselio u Ovalnu sobu, Tramp je izražavao simpatije prema Blagojeviću.
Pre nego što je završio iza rešetaka, Blagojević je 2010. godine gostovao u devetoj sezoni Trampovog rijaliti programa Šegrt. Iako je rekao da ga izuzetno poštuje, nije imao milosti prema njemu.
"Otkaz" – jasan je bio Tramp.

Godinu dana kasnije, tokom ponovljenog suđenja, kada je bilo sasvim izvesno da će Blagojević biti osuđen, Tramp je rekao da mu ga je žao.
Na stav američkog predsednika verovatno je uticaja imalo i gostovanje Blagojevićeve supruge Peti na Foks njuzu – omiljenom Trampovom kanalu. Opisujući svog supruga kao žrtvu fanatičnih tužilaca, povukla je paralelu sa time kako je američki predsednik tretiran tokom istrage i impičmenta.
Zašto je Blagojević obukao prugasto odeloKao guverner Ilinoja, Blagojević je bio odgovoran za imenovanje kandidata za upražnjeno senatsko mesto Baraka Obame tokom njegove predsedničke kandidature 2008. godine.
Opisujući svoj plan kao "zlatnu priliku", Blagojević je preko telefona govorio o svojoj nameri da proda ili istrguje zagarantovanim demokratskim senatskim mestom.
"Neću ga dati za džabe", rekao je tada Blagojević.
Osim toga, tadašnji guverner je takođe pokušao da iznudi novac za kampanju u zamenu za donošenje zakona u korist ljudi koji organizuju trke životinja.
Takođe je pokušao da pritisne direktora dečje bolnice i da za svoju političku kampanju iznudi novac koji je bolnica dobila od države.
Na ponovljenom suđenju 2011. godine, osuđen je po 17 od 20 tačaka optužnice. Kriv je bio po svim tačkama za pokušaj prodaje senatskog mesta (zahtevanje mita), pokušaje iznude sredstava i prevaru.
Osuđen je na 14 godina, a iz zatvora je trebalo da izađe 2024. godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.