Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Jun.2020, 10:24

Tramp želi smanjenje američkih snaga u Nemačkoj

Predsednik SAD Donald Tramp naložio je Pentagonu da smanji broj američkih vojnika stalno stacioniranih i Nemačkoj, preneo je list Vol strit džurnal.

Kako navodi taj list, cilj je da se broj američkih vojnika u Nemačkoj smanji na 25.000.

Pentagon je odbio da komentariše te navode, a portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće nije demantovao tvrdnje Vol strit džurnala.

"Trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << nemamo šta da objavimo, ali predsednik Tramp, kao vrhovni komandant, neprestano razmatra vojni pristup SAD i američko vojno prisustvo u inostranstvu. SAD su posvećene saradnji s Nemačkom, pouzdanom saveznicom, u zajedničkim interesima odbrane i drugih važnih pitanja", rekao je portparol Džon Aljot.

Ipak, odnosi Trampa i nemačke kancelarke Angele Merkel su daleko od dobrih.

Trenutno, u 21 američkoj bazi širom Nemačke boravi oko 34.500 vojnika s porodicama. Taj broj može narasti i do 52.000 u vreme rotacije jedinica ili prilikom vojnih vežbi.

Smanjenje broja američkih vojnika je projekat doskorašnjeg američkog ambasadora Ričarda Grenela.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Njemački poslanici kritikuju najavu povlačenja američkih vojnika iz Njemačke

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Jun.2020

Dvojica poslanika njemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kritikovala su navodnu američku odluku da povuče više od četvrtine američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj, prenosi AP. List Wall Street Journal je 5. maja prenio da je predsjednik SAD-a Donald Trump naložio Pentagonu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.