Dostupni linkovi

Njemački poslanici kritikuju najavu povlačenja američkih vojnika iz Njemačke


Američki državni sekterat Mike Pompeo u posjeti američkim trupama u Grafenwoehru i Vilsecku, novembar 2019.
Američki državni sekterat Mike Pompeo u posjeti američkim trupama u Grafenwoehru i Vilsecku, novembar 2019.

Dvojica poslanika njemačke vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kritikovala su navodnu američku odluku da povuče više od četvrtine američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj, prenosi AP.

List Wall Street Journal je 5. maja prenio da je predsjednik SAD-a Donald Trump naložio Pentagonu da broj američkih vojnika u Njemačkoj umanji za 9.500.

Poslanik CDU-a Norbert Retgen je u intervjuu objavljenom 6. juna rekao da bi takvo povlačenje bilo "za žaljenje".

Retgen, predsjedavajući komiteta Bundestaga za spoljne poslove, naveo je da ne vidi "nijedan razlog za povlačenje" i da su američki vojnici dobrodošli u Njemačkoj.

Zamjenik šefa poslaničke grupe CDU-a Johan Vadeful rekao je da američka odluka da povuče trupe bez konsultacija sa NATO-ovim saveznicima "još jednom pokazuje da Trumpova vlada zanemaruje osnovne zadatke lidera".

Agencija DPA je prenijela Vadefulovu izjavu da bi Rusija i Kina profitirale od neslaganja unutar NATO-a.

Pentagon je odbio da komentariše Trumpove navode, a portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće nije demantovao tvrdnje Wall Street Journala.

"Trenutno nemamo šta da objavimo, ali predsjednik Trump, kao vrhovni komandant, neprestano razmatra vojni pristup SAD-a i američko vojno prisustvo u inostranstvu. SAD je posvećen saradnji s Njemačkom, pouzdanom saveznicom, u zajedničkim interesima odbrane i drugih važnih pitanja", rekao je portparol Džon Ullyot.

Ipak, odnosi Trumpa i njemačke kancelarke Angele Merkel su daleko od dobrih, ocjenjuje AFP.

Trenutno, u 21 američkoj bazi širom Njemačke boravi oko 34.500 vojnika s porodicama, , kao dio aranžmana saveznica u NATO-u. Taj broj može narasti i do 52.000 u vrijeme rotacije jedinica ili prilikom vojnih vježbi. Smanjenje broja američkih vojnika je projekat doskorašnjeg američkog ambasadora Richarda Grenella.

XS
SM
MD
LG