Tramp u Davosu umesto o klimi govorio o ekonomiji SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2020, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp u Davosu umesto o klimi govorio o ekonomiji SAD

Američki predsednik Donald Tramp govorio je danas na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu, čija je noseća tema ove godine borba protiv klimatskih promena, o uspesima ekonomije SAD-a što je izazvalo oštru kritiku dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju Jozefa Štiglica.

Tramp, kome je ovo drugo učešće na godišnjem skupu svetskih političkih i poslovnih lidera u švajcarskom skijaškom centru, rekao je pred prepunim auditorijumom da trgovinski sporazumi postignuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovog meseca sa Kinom i Meksikom predstavljaju model za 21. vek, izveštava Rojters dodajući da je istovremeno iskoristio govornicu da se obruši na američke Federalne rezerve (FED).

"FED je podizao kamatne stope previše brzo a smanjuje ih previše sporo", naveo je Tramp, na čijoj se meti našla politika američke centralne banke.

Hiljadama milja daleko od impičmenta u Vašingtonu, Tramp je u Davosu istakao uspehe američke ekonomije i zahvalio se prekomorskim kompanijama što ulažu u SAD, koje su, kako je rekao, sada u daleko boljem stanju nego što mogao da zamisli kada je preuzeo funkciju pre tri godine, prenosi britanska agencija.

"Vreme skepticizma je gotovo", naglasio je on i pozvao strane investitore da povećaju ulaganja.

"Bilo kom preduzeću koje traži mesto za uspeh... nema boljeg mesta od SAD-a", dodao je.

Na konferenciji na kojoj je glavna tema životna sredina i na kojoj je gost-zvezda bila klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, Tramp je pričao o ekonomskom značaju nafte i gasa, navodi Rojters.

Tunberg je, dodaje se dalje, bila u publici za vreme Trampovog govora, a kad je izlazila iz sale, okružena obezbeđenjem i praćena brojnim kamerama, nije razgovarala sa novinarima već je gledala u pod.

Tramp je takođe najavio da će se SAD pridružiti inicijativi "tri biliona stabala" koja je pokrenuta na godišnjem sastanku WEF-a, ali je ekološke aktiviste nazvao "naslednicima jučerašnjih glupih proroka".

Takođe je naveo da je "vrlo veliki poklonik životne sredine" i da želi "najčistiju vodu i najčistiji vazduh".

Trampov govor je odmah naišao na oštru kritiku nobelovca i ekonomiste Jozefa Štiglic u Davosu zbog, kako je rekao, pogrešnog predstavljanja slike američke ekonomije i zbog toga što se ne bavi klimatskim pitanjima, prenela je agencija AP.

Štiglic je neposredno posle govora američkog predsednika rekao da je njegov "prikaz ekonomije potpuno pogrešan".

"Uspeo je da ne kaže apsolutno ništa o klimatskim promenama. U međuvremenu ćemo se pržiti", izjavio je Štiglic.

Osudio je predsednikov "udarac" po klimatskim "pesimistima", i zaključio: "Kao da ono što vidimo svojim očima ne postoji. To je zaprepašćujuće"".

Američka agencija navodi da je Trampov govor propraćen gotovo potpunim mukom u publici, za razliku od njegovog poslednjeg govora u Davosu 2018. godine, kada je izazvao povremene zvižduke i smeh.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.