Tramp tužio vladu zbog pretresa, traži privremenu obustavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Avg.2022, 07:57

Tramp tužio vladu zbog pretresa, traži privremenu obustavu

Bivši američki predsednik Donald Tramp podneo je tužbu protiv američke vlade zbog pretresa njegovog imanja i zatražio od suda da privremeno blokira Federalni istražni biro (FBI) u pregledanju materijala koje je pre dve nedelje agencija zaplenila u njegovoj kući na Floridi, sve dok se ne imenuje specijalni službenik koji će nadgledati ovaj posao.

Tramp u tužbi, podnetoj u ponedeljak federalnom sudu u Vest >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Palm Biču na Floridi, traži i da mu američko Ministarstvo pravde dostavi detaljan spisak predmeta koje je FBI oduzeo iz njegove kuće u Mar-a-Lagu tokom pretresa 8. avgusta, kao i da mu istražitelji vrate sve one koji su prekoračuju okvire naloga za pretres, prenosi Rojters.

"Ne može se dozvoliti da politika utiče na sprovođenje pravde...Sprovođenje zakona se ne može koristiti kao oružje u političke svrhe", navodi se u Trampovom podnesku.

Ponekad se u veoma osetljivim slučajevima, od strane suda može imenovati poseban upravnik, najčešće penzionisani sudija ili advokat, koji će proći kroz zaplenjene materijale i obezbediti da istražitelji ne pregledaju zaštićene informacije, prenosi Rojters.

Tako je tokom FBI pretresa domova Trampovih bivših advokata Majkla Koena i Rudija Đulijanija, kancelarija američkog tužioca na Menhetnu zatražila imenovanje specijalnog upravnika, navodi britanska agencija.

Pretres Mar-a-Laga od 8. avgusta predstavlja značajnu eskalaciju u jednoj od mnogih federalnih i državnih istraga sa kojima se Tramp suočava, i koje se odnose na vreme provedeno na funkciji, kao i na njegovo privatno poslovanje.

Nakon što su bivši američki predsednik požalio u medijima da je ovaj pretres politički motivisan, američki državni tužilac Merik Garland zatražio je od suda da objavi uređenu kopiju naloga za pretres i priznanice o imovini u kojima se navode oduzeti predmeti.

Američka vlada je pronašla više od 300 poverljivih dokumenata u Mar-a-Lagu, uključujući materijale CIA-e, Agencije za nacionalnu bezbednost i FBI-a, izvestio je u ponedeljak Njujork tajms, pozivajući se na više izvora obaveštenih o tom pitanju.

Pretres FBI je deo federalne istrage o tome da li je Tramp nezakonito uklonio dokumente kada je napuštao funkciju u januaru 2021, nakon što je izgubio na predsedničkim izborima od demokratskog kandidata Džozefa Bajdena, prenosi Rojters.

Tokom pretresa, FBI je zaplenio 11 skupova poverljivih materijala u Mar-a-Lagu, od kojih su neki označeni kao "strogo poverljivo", što je najviši nivo poverljivosti rezervisan za najstrože čuvane informacije o nacionalnoj bezbednosti SAD i kojima se može pristupati samo u posebnim državnim objektima, navodi britanska agencija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Donald Tramp tuži SAD zbog pretresa

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Avg.2022

Bivši američki predsjednik Donald Tramp tuži državu zbog pretresa njegovog imanja i traži od sudije da zamrzne istragu Ministarstva pravde o dosijeima zaplijenjenim iz njegove kuće na Floridi u pretresu FBI.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Tramp tuži Ministarstvo pravde zbog pretresa njegovog doma na Floridi

Izvor: Danas, 23.Avg.2022

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je u ponedeljak pokrenuo sudsku parnicu protiv Ministarstva pravde zbog pretresa koji je izvršio Federalni istražni biro (FBI) njegovog doma u Mar.a-Lagou.  

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.