Tramp optužio Rusiju i Iran da su dozvolili pokolj u Siriji

Izvor: N1 televizija, 26.Sep.2018, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp optužio Rusiju i Iran da su dozvolili pokolj u Siriji

Američki predsednik Donald Tramp optužio je Rusiju i Iran da su dozvolili "pokolj" u Siriji, time što vojno podržavaju predsednika Bašara al Asada.

"Pokolj sirijskog režima omogućili su Rusija i Iran", rekao je Tramp na sednici Saveta bezbednosti UN posvećene neširenju oružja za masovno uništenje.

On je pozvao druge zemlje članice >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Saveta bezbednosti UN da rade zajedno s Amerikom da osiguraju da Iran nikad ne dođe do nuklearne bombe.Tramp je je branio svoj stav da ponovo uvede sankcije Iranu zbog njegovog "zloćudnog ponašanja".

On je, međutim, takođe zahvalio Rusiji i Iranu zbog dogovora da sirijske snage odustanu od ofanzive na sirijsku oblast Idlib, uporište pobunjenika.

"Pozivam sve članice Saveta bezbednosti da rade sa SAD-om da osiguraju da iranski režim promeni svoje ponašanje i nikad ne dođe do nuklearne bombe", rekao je on.

Tramp je iskoristio priliku da prvi put predsedava sastankom Saveta bezbednosti UN, pošto ovog meseca predsedavaju Sjedinjene Države.

Kina se meša u kongresne izbore u SAD

Donald Tramp kaže da se Kina meša u kongresne izbore u SAD.

"Nažalost, otkrili smo pokušaje Kine da se umeša u naše skore izbore", rekao je Tramp, ne iznoseći detalje.

Američki obaveštajni zvaničnici su ranije naveli da bi druge zemlje mogle da se odluče da pokušaju isto što je Rusija navodno učinila u izborima 2016. Trampovi današnji komentari izgleda da potvrđuju da se Kina sada aktivno meša.

Prema Trampu, Peking ne želi pobedu republikanaca jer je on "prvi predsednik koji se suprotstavio Kini oko trgovine".

Mirovni plan za Bliski istok za tri do četiri meseca

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da podržava rešenje o dve države za izraelsko-palestinski sukob i izrazio uverenje da će Palestinci da se "vrate za pregovarački sto". U izjavama na margini Generalne skupštine UN u Njujorku, američki predsednik je dodao da bi njegova administracija mogla da napravi mirovni plan za region za "dva, tri ili četiri meseca".

"Zaista mislim da će se nešto dogoditi. Moj je san je da to postignem pre kraja mog prvog mandata" u januaru 2021, rekao je Tramp novinarima pred sastanak s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom na margini zasedanja Generalne skupštine UN.

Tramp je rekao da podržava Netanjahua "100 odsto", ali da će Izrael morati da uradi nešto što je dobro za drugu stranu.

"Dogovori moraju da budu dobri za obe strane", rekao je on i izrazio mišljenje da Palestinci "zapravo žele nešto da urade.

On je rekao da je siguran da će se Palestinci koji su zamrzli sve kontakte s američkom administracijom od kada je ona priznala Jerusalim kao glavni grad Izraela krajem 2017.godine "vratiti za pregovarački sto".

"Sviđa mi se rešenje s dve države... mislim da to najbojlje funkcioniše, to je moj osećaj", rekao je Tramp.

Do sada je zvaničan stav Trampove adminsitracije bio da se podržava rešenje koje bi prihvatile dve strane, izraelska i palestinska, nije se ni podržavalo ni odbacivalo rešenje o dve države.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.