Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2018, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp o Kim Džong Unu: Među nama je bila odlična hemija

Istorijski samit u Singapuru - američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong Un obavezali su se da će uspostaviti "nove" odnose SAD i Severne Koreje, i da će raditi na "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva. SAD i Severna Koreja obavezali su se da će graditi "trajni i stabilni mirovni režim" na Korejskom poluostrvu.

Izvor: Glas Amerike - VOA

Američki predsednik je rekao da "proces" denuklearizacije može da počne vrlo brzo".
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Neposredno posle samita, u, kako je naglasio 25. satu bez sna, američki predsednik je dao prvi intervju Glasu Amerike.

Šta vas je iznenadilo u vezi s Kim Džong Unom?

"On je odlična ličnost. Veoma pametan, smešan, odličan pregovarač. On voli svoj narod. Mislim da imamo začetak neverovatnog dogovora. Izvešćemo denuklearizaciju Severne Koreje. To će početi odmah"

Da li ste postavljali ultimatume jedan drugom?

"Nije bilo ultimatuma. Mi pregovaramo već tri meseca preko raznih predstavnika, uključujući Majka Pompea... Američke snage ostaju u Koreji, ali nećemo imati vežbe dokle god budemo pregovarali"

Šta on misli o vama?

"Mislim da mu se dopadam i on se meni dopada i ja razumem prošlost. Meni ne mora da se govori da je on grub. On je pametan, voli svoj narod i svoju zemlju".

On je brutalan?

"On radi ono što je video da drugi rade. Ja moram da se rukovodim onim što se desilo danas i u proteklih nekoliko nedelja od kada je sve počelo. Sankcije su važne i one se neće ukidati sve dok se oružje ne ukloni"

Glas Amerike se čuje u Severnoj Koreji, šta biste rekli ljudima tamo?

"Mislim da imaju nekoga ko ima odličan osećaj za njih, ko želi da uradi nešto dobro za njih. Među nama je bila odlična hemija, to je važno. Mislim da će se odlične stvari dešavati Severnoj Koreji".

A kako je protekao istorijski susret?

Izvor: N1 / Agencije, Reuters

"Prošlost ne mora da definiše budućnost. Jučerašnji konflikt ne mora postati sutrašnji rat. I kako je istorija pokazala, protivnici mogu postati prijatelji", rekao je odmah posle sastanka američki predsednik.

U dokumentu dva lidera se, ipak, ne pominje "potpuna, proverljiva i nepovratana denuklearizacija" o kojoj su SAD govorile pre sastanka, već se daje opštija formulacija. Tekst dokumenta još nije zvanično objavila Bela kuća, već su mediji fotografisali delove, dok su ga dvojica vođa potpisivala.

"Danas smo imali istorijski sastanak, odlučili smo da ostavimo prošlost iza nas. Potpisali smo istorijski dokument. Svet će videti velike promene. Želeo bih da izrazim zahvalnost predsedniku Trampu što je došlo do ovog sastanka", rekao je Kim Džong Un.

Tramp je takođe zahvalio severnokorejskom vođi i dodao da je sastanak prošao bolje nego što je bilo ko mogao da očekuje.

Agencija AP ocenjuje da je dokument pun nejasnih obećanja za mir i denuklearizaciju i da je jedini opipljiv rezultat samita to što su se dve strane obavezale da vrate posmrtne ostatke američkih vojnika koji su nestali u Korejskom ratu od 1950-1953.

Dogovoreno je i da će američki državni sekretar Majk Pompeo i visoki severnokorejski zvaničnik imati propratne razgovore što je pre moguće. I sam Tramp je izrazio uverenje da će biti potreban novi susret s Kimom da bi se dogovoreno konkretizovalo.

Analitičari i istoričari jednoglasno podsećaju da je režim u Pjongjangu "umetnik" za neodržana obećanja. Postignuti su sporazumi 1994. i 2005, ali nijedan nije nikad stvarno primenjen, navodi AP.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Šta je doneo istorijski sastanak Trampa i Kim Džong Una

Izvor: N1 televizija, 12.Jun.2018

Američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong Un u Singapuru obavezali su se da će uspostaviti "nove" odnose SAD i Severne Koreje, i da će raditi na "potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva. SAD i Severna Koreja obavezali su se da će graditi "trajni i stabilni mirovni...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.