Tramp nastavlja sa optužbama: Virus je trebalo da bude zaustavljen u Kini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Maj.2020, 08:10

Tramp nastavlja sa optužbama: Virus je trebalo da bude zaustavljen u Kini

Predsednik SAD Donald Tramp nastavlja da optužuje Kinu i tvrdi da ta zemlja nije uradila dovoljno da spreči širenje epidemije korona virusa.

Tramp je pandemiju nazvao "najgorim napadom" na SAD, rekavši da je virus pogodio zemlju više nego Perl Harbor ili 11. septembar.

Kritikujući Kinu, prenosi Skaj njuz, Tramp je rekao da je pandemija virusa kovid-19 "neprijatelj".

"Ovo nije trebalo da se dogodi. Trebalo je da bude zaustavljeno na samom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izvoru. Trebalo je da bude zaustavljen u Kini. Ali nije", ponovio je Tramp novinarima u Beloj kući.

"Nevidljivog neprijatelja doživljavam kao rat. Ne sviđa mi se kako je stigao ovde, zato što je mogao da bude zaustavljen, ali nije", dodao je Tramp.

Trampova administracija optužuje Kinu za pandemiju, a predsednik i državni sekretar Majk Pompeo tvrde kako imaju dokaze da je virus razvijen u laboratoriji u Vuhanu, u Kini, što je kineska vlada odlučno negirala.

Pompeo je kasnije izjavio da nije baš siguran u to da je kovid-19 nastao u vuhanskoj laboratoriji.

Kineska vlada odgovorila je na Trampove poslednje tvrdnje rekavši da je pravi neprijatelj SAD virus, a ne Kina.

Više od 76.000 ljudi preminulo je u SAD od posledica virusa, najviše u svetu, dok je skoro 1,3 miliona obolelo, podaci su sajta Worldometer.

U napadu na luku Perl Harbor poginulo je više od 2.000 pripadnika američkih trupa, a u napadu 11. septembra 2001. godine poginulo je 3.000 građana.

U januaru je Tramp pohvalio svog kineskog kolegu Si Đinpinga za način na koji se bore sa pandemijom, ali je od tada obrnuo mišljenje, u godini koja je ključna pred predsedničke izbore, navodi Skaj njuz.

Tramp će se ubuduće svakodnevno testirati na koronu

Tramp je izjavio je da će se svakodnevno testirati na koronavirus, nakon što je njegov lični pomoćnik bio pozitivan.

On je rekao da taj slučaj naglašava da je pogrešno koristiti testiranje samo da bi se utvrdila sigurnost, preneo je sinoć CNN.

"Šta se dešava u periodu između testiranja i samo nekoliko dana kasnije", upitao je Tramp.

Naveo je da je prošlo samo nekoliko dana od onoga kada je pomoćnik poslednji put testiran, do trenutka kada je utvrđeno da ima korona virus.

Tramp je rekao da je imao "vrlo malo ličnog kontakta" sa zaraženim pomoćnikom.

Situaciju je opisao kao "pomalo neobičnu".
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.