Tramp najavio povećanje tarifa na robu iz Kine

Izvor: RTS, 05.Maj.2019, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp najavio povećanje tarifa na robu iz Kine

Američki predsednik Donald Tramp najavio je putem Tvitera da će uvećati tarife SAD na 200 milijardi dolara vredne kineske proizvode i da će te mere biti višestruko strože, čime je povećao pritisak na Kinu kako bi došlo do trgovinskog dogovora, prenosi Rojters.
U najavi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << američkog predsednika došlo je do promene tona, budući da je istakao dobar napredak u pregovorima i pohvalio odnos koji ima sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

Bilo koji znak eskalacije u višemesečnom trgovinskom ratu će, gotovo sigurno, poljuljati finansijska tržišta, koja su osetljivo reagovala na razvoj pregovora između dve najveće svetske ekonomije, navodi Rojters
Trampova najava dolazi pred još jednu rundu pregovora između zvaničnika SAD i Kine, zakazanu za narednu sedmicu.
Zvaničnici iz Bele kuće nisu znali da li će tvit američkog predsednika uticati na te pregovore.
Kineska delegacija može da odluči da na pregovore i ne dođe, zbog nečega što se može tumačiti kao eskalacija koja je stigla od predsednika SAD.
Trampov potez suprotan je njegovoj odluci iz februara da ne podigne tarife sa 10 na 25 odsto na robu vrednu 200 milijardi dolara, zahvaljujući napretku u pregovorima.
Mera o povećanju tarifa stupa na snagu u petak, naveo je Tramp.
Dodatne tarife neće pogoditi potrošače u Americi 
Američki predsednik je rekao i da će "uskoro" uvesti dodatne tarife od 25 odsto na robu iz Kine vrednu 325 milijardi dolara i naveo da te mere neće dovesti do povećanja cena za američke potrošače.

"Tarife plaćene u SAD imaju malo uticaja na cenu proizvoda, njih uglavnom snosi Kina. Trgovinski dogovor sa Kinom se nastavlja, ali previše sporo, s obzirom na to da oni pokušavaju da pregovaraju ispočetka. Ne!", izjavio je Tramp.
Sjedinjeniim Američkim Državama tarife ne kineske proizvode plaćaju kompanije koje uvoze te proizvode, a većina njih ima sedište u Americi.
Rojters navodi da najava američkog predsednika baca sumnju na očekivanja da su Kina i SAD blizu okončanja trgovinskog rata koji je usporio globalni rast i poremetio tržišta.
Kineski vicepremijer Liu He trebalo je da otputuje u Vašington na pregovore, pošto je u prethodnoj rundi razgovora prošle nedelje u Pekingu ministar finansija SAD Stiven Mnučin pregovore ocenio kao "produktivne".
Prošle sedmice, izvori iz industrije naveli su kako veruju da su pregovori u završnoj fazi.
Mnučin je prethodno izjavio da se nada da će pregovarački tim SAD uskoro moći da predstavi dogovor Trampu, ili ga obavesti da sporazum ne može biti postignut.
Američka administracija je insistirala na mehanizmu kojim bi se osiguralo da Kina ispuni obećanja o kupovini više američkih proizvoda.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tramp ponovo napada: Zbog Kine gubimo 500 MILIJARDI DOLARA godišnje

Izvor: Blic, 06.Maj.2019, 15:28

Američki predsednik Donald Tramp ponovo je danas oštro kritikovao Kinu, navodeći da zbog trgovinske prakse Pekinga SAD godišnje gube 500 milijardi dolara u trgovini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.