Tramp i Putin za stabilizaciju globalnog energetskog tržišta

Izvor: VOA, 30.Mar.2020, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp i Putin za stabilizaciju globalnog energetskog tržišta

Američki predsednik Donald Tramp i njegov ruski kolega Vladimir Putin saglasili su se u telefonskom razgovoru u ponedeljak da je važno stabilizovati globalno energetsko tržište, koje je potresla ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa. Dvojica lidera saglasila su se da će zajedno sa članicama G20 sarađivati na borbi protiv koronavirusa i na oživljavanju globalne ekonomije, rekao je portparol Bele kuće Džad Dir. Kremlj je prethodno saopštio da su Tramp i Putin postigli dogovor da se najviši energetski zvaničnici dve zemlje sastanu da bi razgovarali o globalnom tržištu nafte, koje beleži pad. "Razmenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji na globalnom tržištu nafte. Postignuta je saglasnost o rusko-američkim konsultacijama o tom pitanju kroz ministre energetike", navodi se u saopštenju Kremlja. Tramp je uoči telefonskog razgovora sa Putinom rekao da su Saudijska Arabija i Rusija "poludele " u ratu oko cena nafte i dodao: Nikada nisam mislio da ću poručiti da nam je možda potrebno povećanje cena nafte". Niske cene nafte ugrožavaju američku proizvodnju tog energenta iz škriljaca, zahvaljujući kojoj su Sjedinjene Države prethodnih godina preuzele ulogu najvećeg proizvođača nafte i gasa u svetu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Tramp i Putin: Važno stabilizovati globalna energetska tržišta

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Mar.2020, 08:10

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Donald Tramp i predsjednik Rusije Vladimir Putin saglasili su se tokom telefonskog razgovora da je važno stabilizovati globalna energetska tržišta koje je omela ekonomska kriza izazvana odlukom zemalja da privremeno obustave posao kako bi usporile širenje virusa korona.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.