Tramp i Abe u Beloj kući: Mi i Japan  veliki prijatelji

Izvor: B92, 10.Feb.2017, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp i Abe u Beloj kući: Mi i Japan " veliki prijatelji

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da su SAD posvećene bezbednosti Japana, insistirajući na "veoma duboke" prijateljske odnose između dve zemlje.

"Savez između SAD i Japan predstavlja kamen temeljac za mir i stabilnost u regionu Pacifika", rekao je Tramp na konferenciji za novinare s premijerom Japana Šinzom Abeom, koji se nalazi u poseti Vašingtonu.

Japanski mediji preneli su ranije da Abe planira da Trampu tokom sastanka predloži inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za sveobuhvatnu ekonomsku saradnju kojom bi bilo otvoreno stotine hiljada radnih mesta u SAD.

Tramp je Abeu rekao da ekonomska razmena između dve zemlje treba da bude "slobodna i recipročna".

"SAD žele trgovinsku vezu s Japanom, i to slobodnu, pravednu i uzajamnu, tako da obe zemlje imaju koristi od toga", rekao je američki predsednik.

Abe je na istoj konferenciji za novinare rekao da će privredni rast na području Azije i Pacifika u okviru investicija i slobodne trgovine biti od velikog značaja i za Japan i za SAD.

Japanski premijer je, posle britanske premijerke Tereze Mej, drugi strani zvaničnik koga je Tramp primio otkako je 20. januara zvanično stupio na dužnost.

Abe je nedavno u parlamentu, na pitanje o planovima razgovora sa Trampom, rekao da japanske kompanije daju značajan doprinos američkoj ekonomiji i da i Japan ima koristi od ekonomskog rasta SAD.

Tramp je konferenciji za novinare rekao i da je juče imao "veoma srdačan" telefonski razgovor s kineskim predsednikom Si Đinpingom.

"Mislim da ćemo s tom zemljom (Kinom) imati dobru saradnju a to će biti puno od koristi i Japanu", rekao je američki predsednik i dodao da je uverio Kinu da će poštovati princip "jedinstvene Kine" prema kojoj se zabranjuju zvanični diplomatski odnosi inostranstva s Tajvanom.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   Japan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.