Tramp će tražiti od saveznika iz EU da se povuku iz nuklearnog sporazuma

Izvor: RTS, 09.Jan.2020, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp će tražiti od saveznika iz EU da se povuku iz nuklearnog sporazuma

Potpredsednik SAD Majk Pens rekao je da će nakon udara američkih bespilotnih letelica, u kojem je ubijen iranski general Kasem Solejmani, predsednik Donald Tramp zatražiti od američkih saveznika da se povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma.
Pens je u intervjuu za emisiju "Foks i prijatelji" rekao da će Tramp u narednim danima pozvati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saveznike da se pridruže Sjedinjenim Državama i da se povuku iz, kako je ocenio, katastrofalnog nuklearnog sporazuma sa Iranom.

"Zatražićemo od Irana da napusti svoju dugu istoriju sejanja terorističkog nasilja, napusti svoje nuklearne ambicije i pridruži se porodici nacija", rekao je Pens, preneo je AP.
Trampova administracija se ne slaže sa pojedinim vodećim članicama NATO, uključujući Britaniju, Nemačku i Francusku, u vezi sa Trampovom odlukom o povlačenju Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma koji je posredovala Obamina administracija.
Tramp je ponovo uveo ekonomske sankcije Iranu nakon povlačenja iz sporazuma, za koji je rekao da Teheranu daju previše ekonomskih koristi, a da nije učinio dovoljno da spreči Iran da na kraju razvije nuklearno oružje.
Britanija, Francuska, Nemačka, Evropska unija, Kina i Rusija ostali su u sporazumu, koji ograničava iranski program obogaćivanja uranijuma u zamenu za ublažavanje sankcija.
Teheran je tokom vikenda najavio da više neće poštovati ograničenja utvrđena nuklearnim sporazumom o tome koliko centrifuga može da iskoristi za obogaćivanje uranijuma.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tramp će tražiti od EU saveznika da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Iranom

Izvor: Večernje novosti, 09.Jan.2020

Nakon udara američkih bespilotnih letelica, u kojem je ubijen iranski general Kasim Sulejmani, predsednik Donald Tramp zatražiće od američkih saveznika da se povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma Nakon udara američkih bespilotnih letelica, u kojem je ubijen iranski general...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.