Tramp: Sud u opasno vreme protiv zabrane putovanja

Izvor: RTS, 13.Jun.2017, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Sud u opasno vreme protiv zabrane putovanja

Američki predsednik Donald Tramp kritikovao je Deveti američki oblasni apelacioni sud, dan nakon što mu je zadao još jedan pravni udarac odbivši da podrži njegovu revidiranu zabranu o ulasku u SAD stanovnicima šest pretežno muslimanskih zemalja.
"Pa, kao što sam predviđao, Deveti oblasni je ponovo to uradio – presudio protiv zabrane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o putovanju u tako opasno vreme u istoriji naše zemlje", naveo je Tramp na Tviteru.

Rojters navodi da je Tramp verovatno mislio na američki Vrhovni sud (Supreme Court) koji bi mogao da ove nedelje razmotri zahtev njegove administracije da ponovo uvede naredbu.
Kako je juče objavljeno, još jedan federalni američki apelacioni sud potvrdio je odluku o blokadi revidirane zabrane ulaska u SAD.
Odluka koju je jednoglasno donelo tročlano sudsko veće Devetog oblasnog američkog apelacionog suda zadala je američkoj administraciji još jedan pravni udarac, u trenutku kada Vrhovni sud odvojeno razmatra isti slučaj.
Sudije su odluku obrazložile time da je predsednik prekršio američki imigracioni zakon praveći diskriminaciju među ljudima na osnovu njihove nacionalnosti, kao i time da Tramp nije dokazao da bi njihov ulazak u zemlju naškodio američkim interesima.
Sud nije odlučio o pitanju da li je zabranom ulaska u SAD za državljane pojedinih zemalja prekršena odredba Ustava kojom se vladi zabranjuje da zvanično pokazuje naklonost ili nenaklonost prema nekoj veroispovesti.
Četvrti američki oblasni apelacioni sud u Virdžiniji takođe je, 25. maja, doneo odluku protiv zabrane ulaska koju je uveo Tramp.
Američka administracija se na odluku tog suda žalila Vrhovnom sudu, napominje američka agencija.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.