Tramp: Šaljem federalne trupe u grad da zaustave nasilnike i ubice VIDEO

Izvor: B92, 22.Jul.2020, 23:14

Tramp: Šaljem federalne trupe u grad da zaustave nasilnike i ubice VIDEO

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp istakao je na konferenciji za novinare da će se odmah pobrinuti da se federalne snage rasporede u Čikagu, prenosi CNN.

"Ni jedna majka nikada ne bi trebala da drži svoje mrtvo dete u naručju samo zato što političari odbijaju da učine ono što je neophodno kako bi obezbedili svoj kvart i obezbedili svoj grad", rekao je američki predsednik.

Tramp je takođe rekao i da je u mnogim drugim gradovima neophodna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << intervencija federalnih snaga, a najavio odlazak trupa u Čikago u Ilinoisu i Albukerki u Novom Meksiku.

Tramp je na brifingu u Beloj kući za porast nasilja optužio "pokrete koji naginju ulevo, koji žele da rasformiraju i ukinu policijske uprave nakon smrti Džordža Flojda.

"Ovo divljanje nasilja šokira savest naše nacije", rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Istakao je da su lideri u tim gradovima ili "suviše ponosni" ili "suviše politični" ako odbiju pomoć saveznih službenika koji rade po naredbama.

Grupa od 15 gradonačelnika velikih američkih gradova pozvala je ranije federalnu vladu da momentalno povuče svoje snage i "pristane da više unilateralno ne raspoređuje službenike federalne policije u američke gradove".

Gradonačelnici su sekretaru za pravosuđe Vilijemu Baru i vršiocu dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čadu Volfu u otvorenom pismu poručili da su jednostrane odluke federalne vlade da pošalje snage u američke gradove "bez presedana" i da "krše fundamentalnu ustavnu zaštitu".

Gradonačelnica Čikaga, Lori Lajtfut objavila je u utorak uveče na Tviteru da "trupama Donalda Trampa nije dozvoljeno da dolaze u grad i terorišu naše stanovnike", navodi CNN.

Novi sukob između policije i demonstranata u SAD, ovaj put u Sijetlu, bio je vrlo dramatičan, a desetak ljudi je povređeno.

Do sukoba je došlo kada je policija pokušala da od zgrade udalji čoveka koji je kišobranom blokirao pogled sigurnosne kamere s policijske stanice.

Kako su mu prišli, tako je grupa demonstranata krenula da ih gađa tvrdim predmetima, između ostalog i pirotehničkim sredstvima.

Demonstranti su takođe i razbili nekoliko prozora na policijskoj stanici, ali i okolnim zgradama.

Jedan od policajaca zadobio je opekotine na vratu i morao je da bude hitno hospitalizovan.

U ovom sukobu, policija je koristila biber sprej, a zbog nereda dve osobe su uhapšen

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Operacija Ledžend – Tramp šalje federalne agente u više gradova

Izvor: RTS, 22.Jul.2020

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da će poslati federalne snage u više gradova širom zemlje kako bi se smanjila stopa kriminala i nasilja. Gradonačelnici Čikaga i Njujorka dočekali Trampovu inicijativu "na nož". . Donald Tramp je konferenciji za novinare...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.