Tramp Erdoganu: Mi smo prijatelji gotovo od prvog dana

Izvor: RTS, 13.Nov.2019, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp Erdoganu: Mi smo prijatelji gotovo od prvog dana

Američki predsednik Donald Tramp pohvalio je svoj odnos s turskim liderom Redžepom Tajipom Erdoganom s kojim se sastao u Beloj kući kako bi prevazišli rastuće razlike između dve zemlje. Njihove razlike kreću se od politike prema Siriji do turske kupovine ruskih raketnih odbrambenih sistema, prenosi Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Trampova topla dobrodošilica turskom predsedniku dolazi u trenutku protesta u američkom Kongresu zbog ofanzive Turske u Siriji kako bi proterali kurdske milicije, glavnog partnera Vašingtona u borbi protiv Islamske države, navodi Rojters.

"Mi smo prijatelji dugo, gotovo od prvog dana. Razumemo zemlju onog drugog. Razumemo odakle dolazimo", rekao je Tramp Erdoganu u Ovalnom kabinetu u Beloj kući.
"Oni su visoko poštovani u svojoj zemlji i regionu", kazao je Tramp za Erdogana i njegovu suprugu Eminu.
Govoreći o Siriji, Tramp je rekao da se primirje u toj zemlji veoma dobro održava.
Tramp je novinarima takođe kazao da je odnos SAD i Turske dobar, kao i da njegova administracija razgovara s Kurdima, koji su, kako se čini, zadovoljni, preneo je Rojters.
Američki predsednik je naveo da će Erdogan i on kasnije razgovarati o ruskom raketnom sistemu i potencijalnom bilateralnom trgovinskom sporazumu vrednom 100 milijardi dolara.
"Mi ćemo takođe razgovarati o trgovisnkom sporazumu. Proširićemo znatno naše trgovinske veze", dodao je Tramp.
Ispred Bele kuće okupili su se demonstranti koji su osudili Erdoganovu posetu i pozvali Trampa da zaštiti Kurde kojima preti turska ofanziva u Siriji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tramp: Primirje u Siriji se dobro održava

Izvor: B92, 13.Nov.2019

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp u sredu se u Beloj kući sastao s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom...Tom prilikom Tramp je rekao da se primirje u Siriji veoma dobro održava...Tramp je novinarima kazao da je odnos SAD i Turske dobar, kao i da njegova administracija razgovara...

Nastavak na B92...

Stoltenberg u Vašingtonu: NATO snažniji nego ranije

Izvor: VOA, 14.Nov.2019, 19:04

NATO je snažniji i agilniji nego što je bio mnogo godina, poručio je u četvrtak u Vašingtonu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.  Stoltenberg je posle susreta sa predsednikom Donaldom Trampom u Beloj kući rekao novinarima da Alijansa ima najveća pojačanja u kolektivnoj odbrani od...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.