Linkovi

Stoltenberg u Vašingtonu: NATO snažniji nego ranije


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rukuje se sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu, 14. novembar 2019 (Foto: AP/Susan Walsh)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rukuje se sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom u Stejt departmentu, 14. novembar 2019 (Foto: AP/Susan Walsh)

NATO je snažniji i agilniji nego što je bio mnogo godina, poručio je u četvrtak u Vašingtonu generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je posle susreta sa predsednikom Donaldom Trampom u Beloj kući rekao novinarima da Alijansa ima najveća pojačanja u kolektivnoj odbrani od kraja Hladnog rata i da su prvi put u istoriji NATO-a borbene trupe raspoređene na istočnom krilu - u baltičkim zemljama i u Poljskoj.

"Utrostručili smo obim snaga za brzo reagovanje, modernizovali komandnu strukturu i evropski saveznici i Kanada sada ulažu više u odbranu i kupuju modernu opremu", rekao je Stoltenberg u odgovoru na pitanje novinara da prokomentariše nedavnu izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da je NATO doživeo kliničku smrt.

Stoltenberg je dodao da je NATO više puta pokazao da je, uprkos unutrašnjim razlikama, ujedinjen oko ključnog zadatka, a to je da članice štite i brane jedna drugu, na osnovu principa - jedan za sve i svi za jednog.

"Bilo koji pokušaj distanciranja Evrope od Severne Amerike oslabiće transatlantske veze i širu Evropu i zbog toga moramo da budemo ujedinjeni, jer je to način da se pobrinemo da su naše zemlje i narodi bezbedni", poručio je generalni sekretar NATO-a.

Stoltenberg je rekao da je sa predsednikom Trampom, između ostalog, razgovarao o pripremama za samit NATO-a u Londonu, početkom decembra, i o većem izdvajanju članica za odbranu.

"Članice sada više ulažu i do kraja naredne godine će biti izdvojeno dodatnih više od 100 milijardi dolara za odbranu širom Evrope i Kanade. To pokazuje da jasna poruka predsednika Trampa ima stvaran uticaj i to NATO čini snažnijim", rekao je generalni sekretar Alijanse.

Borba protiv Islamske države nije završena"

Stoltenberg se prethodno u Stejt departmentu sastao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, s kojim je otvorio i ministarski sastanak zemalja članica globalne koalicije za borbu protiv Islamske države.

Stoltenberg je na sastanku rekao da borba nije gotova, da je Islamska država i dalje pretnja, a da je situacija u severoistočnoj Siriji "nestabilna i teška".

Američki državni sekretar pozvao je članice koalicije da preuzmu pritvorene džihadiste, koji su državljani tih zemalja, i da izdvoje više novca za obnovu infrastrukture u Iraku i Siriji, čiji su delovi teško oštećeni u sukobu.

"Članice koalicije moraju da preuzmu hiljade stranih boraca koji su u pritvoru i da osiguraju da će odgovarati za počinjene zločine", poručio je Pompeo.

Oko 10 hiljada pripadnika Islamske države i desetine hiljada članova njihovih porodica nalazi se u kampovima i zatvorima u severoistočnoj Siriji, koje obezbeđuju kurdski borci, a Vašington vrši pritisak na evropske zemlje da vrate svoje državljane.

Islamska država izgubila je gotovo svu teritoriju u Iraku i Siriji, a njen lider Abu Bakr al-Bagdadi je ubijen u američkoj akciji prošlog meseca. Međutim, eksperti i saveznici strahuju da je ta esktremistička organizacija i dalje bezbednosna pretnja u Siriji i drugim mestima.

Američki državni sekretar rekao je da je Islamska država pretnja u mestima kao što su Zapadna Afrika i Sahel, a da Sjedinjene Države planiraju da održe zasebni sastanak koalicije o povećanju podrške za ta područja.

XS
SM
MD
LG