Tramp: Carine za BMV i Mercedes ako ne otvore fabrike u SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2019, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp: Carine za BMV i Mercedes ako ne otvore fabrike u SAD

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je evropske proizvođače automobila, sugerišući da bi mogao da uvede carine na uvoz vozila kompanija kao što su BMV i Mercedes, osim ako ne budu gradili više fabrika na američkom tlu.

U intervjuu sa Marijom Bartiromo, iz kompanije Foks Biznis Netvork, Tramp je rekao da je odbacio predloge Evropske unije kojima bi se auto tarife sa obe strane svele na nulu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Oni imaju BMV, imaju Mercedes, imaju dosta dobrih automobila koje uvozimo", rekao je Tramp govoreći o Nemačkoj.

"Želim da ih prave ovde. Ako ćete ih prodati Amerikancima, napravite ih ovde", zaključio je predsednik.

Trampovi komentari dolaze otprilike mesec dana nakon što je Ministarstvo trgovine završilo istragu o tome da li uvoz automobila ugrožava nacionalnu bezbednost i prosledilo svoje zaključke Beloj kući.

Rezultati izveštaja nisu objavljeni. Međutim, Derek Sizors, iz Američkog instituta za preduzetništvo, izjavio je da je video primerak izveštaja i da se u njemu zaključuje da uvoz automobila ugrožava nacionalnu bezbednost jer pogoršava trgovinski deficit.

Predsednik SAD ima rok do sredine maja da odluči koje akcije treba preduzeti u skladu sa tim izveštajem. On bi mogao da nametne carine do 25 odsto na uvoz svih automobila i auto delova, ili samo na određene artikle iz određenih zemalja.

Izgledi za tako nešto izazvali su snažno protivljenje u Kongresu, gde su doživeli kritike kongresmena iz redova obe stranke.

Automobilska industrija SAD takođe se protivi taksama, jer koriste uvozne auto-delove, što bi bilo skuplje ako bi se carine nametnule.

U svom intervjuu za Foks Biznis Netvork, Tramp je rekao da ukidanje carina za svu auto trgovinu ne bi nužno pomoglo američkim proizvođačima automobila.

"Problem je u tome što Ševrolet nikada neće biti prihvaćen u Evropi, kao što je Mercedes prihvaćen ovde, tako da to nije dobar posao", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Mercedes Benz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tramp: Carine za BMW i Mercedes ako ne otvore fabrike u SAD

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Mar.2019

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Donald Tramp kritikovao je evropske proizvođače automobila, sugerišući da bi mogao da uvede carine na uvoz vozila kompanija kao što su BMV i Mercedes, osim ako ne budu gradili više fabrika na američkom tlu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.