TRAMP U PROBLEMIMA? Pod istragom zbog tri moguća kršenja zakona

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Avg.2022, 23:57

TRAMP U PROBLEMIMA? Pod istragom zbog tri moguća kršenja zakona

Bivši američki predsednik Donald Tramp mogao bi da bude krivično gonjen i uhapšen jer je odneo zvanična dokumenta iz Bele kuće na svoje imanje Mar-a-Lago na Floridi, uključujući i neke klasifikovane kao poverljive.

FBI-jev nalog za pretres Mar-a-Laga koji je u petak objavilo Ministarstvo pravde otkriva da je Tramp pod istragom zbog tri moguća kršenja zakona: skrivanja, uništavanja ili uklanjanja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dokumenata; ometanje pravde, uključujući uništavanje, izmenu ili falsifikovanje dokumenata u saveznim istragama; i moguća kršenja zakona o špijunaži, koja mogu uključivati odbijanje da se predaju dokumenti važni za nacionalnu bezbednost kada se to zahteva i prenos ili gubitak takvih informacija.

Agenti FBI-ja koji su pretraživali Mar-a-Lago zaplenili su 11 skupova poverljivih dokumenata, uključujući nekoliko klasifikovanih kao strogo poverljivo, prema dokumentima objavljenim u petak na federalnom sudu na Floridi. Agenti su takođe tražili dokumente u vezi sa nuklearnim oružjem, izvestio je u četvrtak Vašington post.

Tramp je u petak na svojoj platformi "Truth Social" objavio da je "pitanje nuklearnog oružja prevara". On je istakao da sarađuje sa vlastima i nazvao "pretres" neprikladnom političkom odmazdom. Naredbom je tužiocima dato pravo da zaplene dokumente koji sadrže dokaze o kršenju tri zakona.

Mnogi od zaplenjenih dokumenata su poverljivi, ali tri zakona se bave nepravilnim rukovanjem dokumentima savezne vlade, bez obzira na to da li su dokumenti poverljivi ili ne. Oni zabranjuju neovlašćeno posedovanje informacija bitnih za odbranu države. Za svako kršenje zakona predviđena je kazna do 10 godina zatvora.

Protivzakonito je sakrivanje ili uništavanje zvaničnih američkih dokumenata, za koje je predviđena kazna do 20 godina zatvora. Savezni zakon zabranjuje namerno uklanjanje poverljivih dokumenata na neovlašćenu lokaciju.

Tramp je 2018. godine potpisao amandman na zakon koji kriminalizuje nepropisno rukovanje poverljivim dokumentima i povećava maksimalnu zatvorsku kaznu za one koji su za to osuđeni sa jedne na pet godina, nakon što je kritikovao demokratsku predsedničku kandidatkinju Hilari Klinton zbog korišćenja privatnog servera e-pošte za osetljive informacije dok je bila državni sekretar.

Ostaje da se vidi kakve će dugoročne posledice zaplena dokumenta imati po Trampa politički ili na novembarskim izborima na sredini mandata.

Anketa IouGov-a od 9. avgusta, dan nakon racije, pokazala je da 62 odsto Amerikanaca misli da je Trampovo uskraćivanje poverljivih dokumenata "veoma veliki problem" (45 odsto) ili "donekle problem" (17 odsto).

Ali javno mnjenje o Trampu mnogo zavisi od toga koju stranku podržavaju ispitanici. Ista anketa je pokazala da 76 odsto demokrata vidi Trampove postupke kao značajno kršenje zakona, u poređenju sa samo 12 odsto republikanaca i 44 odsto nezavisnih.

Anketa Morning Consult-a za Politico od 10. avgusta potvrdila je tu podelu, otkrivši da 81 odsto registrovanih demokratskih birača veruje da je pretraga legitimno zasnovana na dokazima da je Tramp počinio zločin, u poređenju sa samo 16 odsto registrovanih republikanaca.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

KO JE IZDAO TRAMPA? Veruje se da je njemu bliska osoba dojavila FBI-ju za poverljive dokumente, a evo u koga mnogi UPIRU PRST

Izvor: Blic, 14.Avg.2022, 14:05

Meri Tramp, psiholog i nećaka Donalda Trampa, sumnja kako je Džared Kušner bio "krtica" koja je dojavila FBI-ju za poverljive dokumente u Mar-a-Lagu, a navodno im je on otkrio i gde tačno treba da ih traže. Pretres, koji je odobrio glavni državni tužilac Merik Garland, obavljen je u ponedeljak,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.