Svetski zvaničnici čestitaju Borisu Džonsonu

Izvor: RTS, 23.Jul.2019, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski zvaničnici čestitaju Borisu Džonsonu

Predsednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron, šefica EK Ursula fon der Lejen i drugi zvaničnici čestitali su Borisu Džonsonu na izboru za britanskog premijera.
Američki predsednik Donald Tramp ocenio je da će Boris Džonson biti "sjajan" premijer Velike Britanije.

"Čestitam Borisu Džonsonu to što je postao novi premijer Ujedinjenog Kraljevstva. Biće sjajan!", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napisao je Tramp na Tviteru.
Džonsonu su čestitali i francuski predsednik Emanuel Makron i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lejen, poručivši da se raduju konstruktivnim razgovorima s njim.
"Radujem se što ću imati dobar radni odnos s njim ", poručila je Fon der Lejenova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Makronom u Parizu.
Njene stavove je ponovio i francuski predsednik, koji se nada da će raditi sa Džonsonom "što je pre moguće", ne samo na pitanju Bregzita, već i na drugim međunarodnim problemima, kao što su tenzije u vezi sa Iranom.

Zamenik italijanskog premijera i lider desničarske Lige Mateo Salvini izjavio je gaji sve veće simpatije prema novom lideru britanskih konzervativaca i budućem premijeru.
Salvini je rekao da ceni Džonsona još više nakon što je bivši britanski premijer Toni Bler rekao da će on biti opasniji od njegove Lige.
"Činjenica da ga iz levice predstavljaju kao 'opasnijeg od Lige' čini da mi on bude još više simpatičan", naveo je Salvini, prenosi ANSA.
Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije rekao je da je Unija spremna da radi sa novoizabranim britanskim premijerom.
"Radujemo se konstruktivnoj saradnji sa premijerom Džonsonom kada preuzme kancelariju, u olakšavanju ratifikacije sporazuma o izlasku i postizanju uređenog Bregzita", naveo je na Tviteru Barnije.
Dodao je da je EU spremna da preradi dogovorenu deklaraciju o novom partnerstvu, misleći na, kako pojašnjava agencija Rojters, na političku deklaraciju koja prati sporazum o izlasku Britanije iz EU.
Džonson je danas izabran za novog predsednika Konzervativne partije, a samim tim i za novog premijera Velike Britanije.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp,   Twiter

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Fon der Lejen i Makron čestitali Džonsonu

Izvor: Blic, 24.Jul.2019, 00:12

Francuski predsednik Emanuel Makron i novi predsednik Evropske komisije Ursula fon der Lejen čestitali su Borisu Džonsonu na izboru za novog premijera Velike Britanije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.