SAD pripremile sporazum za Beograd i Prištinu po modelu Izrael-Palestina?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Maj.2019, 08:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pripremile sporazum za Beograd i Prištinu po modelu Izrael-Palestina?

Američki predsednik Donald Tramp pripremio je plan u sedam tačaka za rešenje spora između Izraelaca i Palestinaca, a po gotovo istom scenariju, uz izvesne modifikacije, napravljen je i predlog sporazuma Beograda i Prištine, tvrdi današnji Srpski telegraf.

To bi, piše Srpski telegraf, po tački jedan bio sporazum predstavnika Beograda, Prištine i međunarodne zajednice (uključujući SAD i Rusiju).

Pod dva, razgraničenje na Kosovu i Metohiji bilo bi sprovedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tako što bi severni deo Kosova i Metohije ostao u sastavu Srbije, uz specijalni status Kosovske Mitrovice, navodi list.

U tački tri stajalo bi da Mitrovica neće biti podeljena, imaće samostalni status distrikta, a Srbi u Mitrovici biće državljani Srbije, navodi Srpski telegraf.

Zatim, piše list, tačkom četiri bila bi predviđena posebna zaštita i eksteritorijalni status za srpske svetinje van severa Kosova i Metohije.

Tačkom pet bi bilo obuhvaćeno da Albanci ne mogu da kupuju srpske kuće i obrnuto.

Potom bi tačkom šest bio obuhvaćen ekonomski paket za Kosovo, posebno za severni deo, pre svega za gradnju infrastrukture i proizvodnih pogona, a da se obezbede sredstva, biće sazvana međunarodna konferencija.

Buduća granica između Kosova i Srbije (severni deo Kosova), bila bi otvorena za promet građana i robe, bez dužeg zadržavanja, bila bi 7. tačka sporazuma Beograd i Prištine, po skoro istom modelu, uz izvesne modifikacije, koji izraelski mediji najavljuju kao predlog SAD za rešenje višedecenijskog spora Izraela i Palestinaca, navodi Srpski telegraf.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.