Tramp u oproštajnom obraćanju: Naš pokret je tek počeo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2021, 09:34

Tramp u oproštajnom obraćanju: Naš pokret je tek počeo

U svom oproštajnom video obraćanju odlazeći predsednik SAD Donald Tramp poželeo je dobrodošlicu novoj administraciji i rekao da sada, dok se priprema za predaju vlasti želi da poruči da je pokret koji je započeo - samo početak.

"Ove nedelje inaugurišemo novu administraciju i molimo se za njen uspeh u održavanju Amerike sigurnom i prosperitetnom", naveo je Tramp u video poruci čije delove je objavila Bela kuća, preneo AP.

Tramp je odbio da prizna poraz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od Bajdena, koji je pobedio na izborima sa 306 glasova Elektorskog koledža naspram Trampova 232 i neće se sastati sa Bajdenom pre inauguracije u sredu u podne, već planira da otputuje u Floridu.

"Najveća opasnost sa kojom se suočavamo je gubitak poverenja u sebe same, gubitak poverenja u veličinu naše nacije. Amerika nije stidljiva nacija krotkih duša koje moraju da se štite od onih sa kojima se ne slažu" poručio je Tramp.

Tramp je poslednje nedelje mandata proveo ne izlazeći iz Bele kuće posle nereda koje su izazvale njegove pristalice tokom, upada u zdanje Kongresa.

U svojoj video poruci Tramp se osvrnuo na aspekte svog rada na koje je ponosan.

"Uradili smo to što smo došli da uradimo, ali i mnogo više. Vodio sam teške bitke, najteže bitke, donosio najteže odluke - jer je to ono zbog čega ste me izabrali", rekao je Tramp, preneo Glas Amerike.

On je podsetio na mirovne sporazume na Bliskom istoku u kojima je posredovala njegova administracija i hvalio postignute ciljeve u spoljnoj politici.

"Obnovili smo svoja savezništva i podstakli zemlje sveta da se suprotstave Kini kao nikada ranije. Posebno sam ponosan što sam prvi predsednik u više decenija koji nije započeo nove ratove. Odlazim sa ovog veličanstvenog mesta pun radosti, optimizma i velikog poverenja da je najbolje tek pred nama - našom zemljom i našom decom", rekao je odlazeći predsednik SAD Donald Tramp.

Trampov poslednji dan u skoro napuštenoj Beloj kući

U skoro napuštenoj Beloj kući, okuženoj velikim brojem pripadnika bezbednosnih službi, dosadašnji predsednik SAD Donald Tramp provodi svoj poslednji dan predsedničkog mandata izdajući brojna pomilovanja.

Očekuje se da će Tramp pomilovati oko 100 ljudi, a među pomilovanima će se naći i lica koji su potpuno nepoznata široj javnosti, ali su proveli dugi niz godina na izdržavanju kazni u američkim zatvorskim ustanovama.

Prema saznanjima AP iz izvora bliskih Beloj kući, Tramp je snimio svoju oproštajnu poruku američkom narodu koja će biti emitovana uoči sutrašnjeg oproštajnog skupa u vojnoj bazi Endruz, na Floridi.

Ispunjen ljutnjom i žaljenjem zbog poraza na predsedničkim izborima, Tramp se nije pojavljivao u javnosti od prošlog utorka kada je otputovao u Teksas i tamo dozvolio medijima da ga fotografišu i snimaju tokom obilaska graničnog zida prema Meksiku.

Zapadno krilo Bele kuće, gde se nalazi Ovalna soba, Ruzveltova soba i drugi predsednički kabineti, kao i vrh administracije predsednika SAD, danas je potpuno ispražnjeno.

Pomilovanja na kraju mandata

Mediji u SADA prenose kako Tramp mogao da odobri predsedničko pomilovanje za repera Lil Vejna, koji je prošlog meseca priznao krivicu za nelegalno posedovanje oružja u privatnom avionu, ali i bivšeg predsednika skupštine Njujorka Šeldona Silvera koji je dva puta osuđen za korupciju.

Predsedničko pomilovanje moglo bi da usledi i za biznismena Šolama Veisa koji je 2000. godine osuđen na 845 godina zatvora, najdužu zatvorsku kaznu zatvora koja je izrečena za dela "bele kragne", odnosno privredni kriminal.

Američki mediji ranije su preneli i glasine da bi Tramp mogao preventivno da odobri predsednička pomilovanja za sebe i svoje sinove Donalda juniora i Erika, kao i advokata Rudija Đulijanija, ali to sigurno se neće dogoditi.

Tramp je do sada potpisao 70 predsedničkih pomilovanja, većinu prošlog meseca, a brojni od pomilovanih su njegovi bliski saradnici i saveznici, poput bivšeg menadžera kampanje Pola Menafora, Rodžera Stouna ili Čarlsa Kušnera, oca njegovog zeta Džareda.

Bela kuća saopštila je da će Tramp poslednjeg dana u Ovalnom kabinetu "imati brojne telefonske pozive i sastanke", a tako su opisivali njegove dane i proteklih nedelja.

U sredu ujutro, na dan inauguracije Džoa Bajdena, Trampu će pristalice prirediti oproštaj u vazdušnoj bazi Endrjuz.

Tada će se, poslednji put, ukrcati na predsednički avion i odleteti u svoj golf klub Mar-a-Lago, na Floridi.

Tramp će biti četvrti predsednik u istoriji koji će bojkotovati inauguraciju svog naslednika.

Pens neće biti na Trampovoj oproštajnoj ceremoniji

Aktuelni potpredsednik SAD Majk Pens se neće pojaviti na oproštajnoj ceremoniji Donalda Trampa u bazi Endrjus, potvrđeno je iz njegovog kabineta, piše Si-En-En.

Pens će, kako je predviđeno kalendarom njegovih obaveza, prisustvovati inauguraciji Džoa Bajdena u Vašingtonu, pa ne može da bude istovremeno na dva mesta, rekao je izvor Si-En-Enu.

Tramp će sutra ujutru odleteti helikopterom iz Bele kuće i to će biiti prilika da se Pens pozdravi s njim.

Pens je na Tviteru zahvalio Amerikancima na privilegiji da bude potpredsednik SAD četiri godine i podelio fotografije snimljene tokom njegovog mandata, ali ni na jednoj nema predsednika Donalda Trampa.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.