RT: Tramp naredio Pompeu da „pažljivo prouči“ eksproprijaciju zemljišta u Južnoj Africi

Izvor: Vostok.rs, 23.Avg.2018, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Tramp naredio Pompeu da „pažljivo prouči“ eksproprijaciju zemljišta u Južnoj Africi

Izvor: Vostok / RT

Američki predsednik Donald Tramp izrazio je zabrinutost zbog sudbine belih farmera u Južnoj Africi, gde bi izuzetno kontroverzna reforma zemljišta mogla ostaviti vlasnike bez njihovih imanja ili bilo kakve nadoknade.

"Zamolio sam državnog sekretara Pompea da pažljivo prouči oduzimanje zemljišta i ekspropriaciju u Južnoj Africi i ubijanje poljoprivrednika u velikim razmerama. Južnoafrička vlada sada oduzima zemlju od belih farmera", saopštio je Tramp.

Vlada Južne Afrike ove sedmice je, kako se navodi, oduzela dve farme od vlasnika koji su odbili da prihvate nadoknadu od vlade, što je izazvalo paniku među zemljoposednicima i investitorima.


I have asked Secretary of State @SecPompeo to closely study the South Africa land and farm seizures and expropriations and the large scale killing of farmers. “South African Government is now seizing land from white farmers.” @TuckerCarlson @FoxNews
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 23, 2018
Lokalni mediji su izviestili da je imovina u severnoj pokrajini Limpopo prva koja se zaplenila nakon što je odlučila da izmeni Ustav kako bi omogućila eksproprijaciju zemljišta bez naknade. Dok je vlada procenila zemlju na 200 miliona randa (18,7 miliona dolara), Akerlend Boerderi, lovačka kompanija koja upravlja farmama, saopštila je da im je ponuđeno samo 20 miliona randa (1,87 miliona dolara), što su odbili da prihvate.

Ovonedeljne zaplene navodno označavaju prvi korak u kojem vlada ekspropriše zemljište "u javnom interesu" bez nadoknade vlasnicima u punim tržišnim cenama.

Juužnoafrička državna banka upozorila je na ogroman ekonomski teret za privredu, što bi moglo da pokrene neizvesnost, ako poljoprivredni sektor i agrobiznis izgube poverenje i zaustave investiranje i isplatu dugova. Ukoliko se uvedu reforme ustava i prava banke kao poverioca ne budu zaštićena, one mogu koštati ekonomiju 41 milijardi randa (2,8 milijardi dolara), navodi se u saopštenju banke.

Nedavno je izabrani predsednik Siril Ramafosa, koji je više puta obećao da će delovati agresivno u preraspodeli zemlje u vlasništvu belaca u korist dugougroženom crnom stanovništvu, bez obzira na politiku "volje prodavca i volje kupca" koja je usvojena nakon aparthejda 1994. godine, da beli vlasnici i dalje kontrolišu oko 72 posto poljoprivrednog zemljišta u Južnoj Africi, uprkos tome što čine samo 9 procenata stanovništva.

Dok je Tramp govorio o "ubijanju velikih razmera poljoprivrednika", stopa ubistava u Južnoj Africi je najamanja u zadnjih 20 godina, sa 47 poljoprivrednika ubijenih u 2017-18 godini, prema nedavnom istraživanju jedne od najvećih poljoprivrednih organizacija "AgriSA". Najviše napada zabeleženo je 2001-2002, kada je izvršeno 140 ubistava. S druge strane, ovu statistiku ubistava, opovrgava grupa za građanska prava "AfriForum" saopštivši da su 84 osobe ubijene samo 2017. godine.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.