RT: Tramp bi mogao da natera Ukrajinu na mir – Blumberg

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2024, 13:29

RT: Tramp bi mogao da natera Ukrajinu na mir – Blumberg

 
Republikanski predsednički kandidat i bivši američki lider Donald Tramp planira da izvrši pritisak na Ukrajinu da pregovara o miru sa Rusijom ako pobedi u očekivanom revanšu protiv aktuelnog predsednika Džoa Bajdena za Belu kuću, izvestio je Blumberg u četvrtak, pozivajući se na izvore. Ukoliko Tramp postane predsednik, on bi takođe mogao da povuče izvestan broj odbrambenih obaveza prema nekim saveznicima u NATO-u, navodi se u izveštajima.
Ljudi koji su upoznati sa ovim pitanjem rekli su da su Trampovi savetnici razgovarali o načinima da se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegov ruski kolega dovedu za pregovarački sto ubrzo nakon potencijalne inauguracije. Jedan savetnik je, prema Blumbergu, sugerisao da bi Vašington mogao da podstakne Kijev da se angažuje sa Moskvom pretnjom da će prekinuti ogromnu vojnu pomoć, dodajući da bi Rusija mogla da bude podstaknuta pretnjom povećanjem te pomoći. Izvori Blumberga su takođe naglasili da Trampovi pomoćnici nisu razgovarali o tome sa ruskim zvaničnicima, jer bi bilo nezakonito da privatni američki subjekti pregovaraju sa stranim vladama u ime administracije. Ruski zvaničnici su u više navrata govorili da su otvoreni za razgovore sa Ukrajinom, ali napominju da će do bilo kakvog dijaloga doći tek nakon što Zelenski otkaže svoj dekret o zabrani pregovora sa aktuelnim rukovodstvom u Moskvi. Ukrajinski lider je uveo zabranu prošle jeseni nakon što su četiri bivša kijevska regiona velikom većinom glasala za pridruživanje Rusiji. Čini se da je još jedan aspekt Trampove pretpostavljene spoljne politike koncept „dvostepenog NATO saveza” u kojem bi se zajednička odbrambena klauzula primenjivala samo na one nacije koje su dostigle određeni prag potrošnje za odbranu, izvestio je Blumberg, dodajući da nije doneta je konačna odluka po tom pitanju. Ipak, agencija je napomenula da bi takav pristup mogao da „prevrne decenije američke politike“ uz rizik da „razbije“ odbrambeni savez. Tokom svog predsedničkog mandata, Tramp je više puta gurao zemlje NATO-a da povećaju vojnu potrošnju na 2% BDP-a, prag do kojeg su se mnogi trudili da dođu. Od jula, samo 11 članica NATO-a je ispunilo ili premašilo taj nivo. Blumbergov izveštaj je usledio nakon što je Tramp prošle nedelje tvrdio da je, dok je bio na vlasti, zapretio da neće braniti one „delinkventne“ članice NATO-a koje nisu platile pravičan deo troškova za odbranu ako ih napadne Rusija. Njegove izjave izazvale su osudu i Bele kuće i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Moskva je više puta govorila da nema planove niti interes da napadne vojni blok koji predvode SAD.       Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT (ž)

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.