RT: SAD pronašle „dokaze“ iranske rakete - obećavaju koaliciju protiv Teherana

Izvor: Vostok.rs, 14.Dec.2017, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: SAD pronašle „dokaze“ iranske rakete - obećavaju koaliciju protiv Teherana

Izvor: Vostok / RT

Američki ambasador u UN Niki Hejlej je opisala Iran kao "globalnu pretnju" na konferenciji za novinare u kojoj je iznela dokaze o "destabilizirajućem ponašanju" na Bliskom istoku.

Sadašnja administracija SAD je ojačala stav prema Iranu. Ranije ove godine predsednik Donald Tramp je ustvrdio da je finansijski sporazum iz 2015. godine koji bio namenjen ograničenju nuklearnog programa Irana, pomogao zemlji da "sponzoriše terorizam".

Govoreći o novoj strategiji prema Iranu, ambasador Niki Hejli je ukazala na američke agencije i njihove međunarodne partnere koji trenutno preispitivaju iranski program balističkih raketa, izvoz oružja i "podršku Irana teroristima i diktatorima".

"Našu novu strategiju izazvala je neosporna činjenica da se ponašanje iranskog režima pogoršava. Nuklearni sporazum nije učinio ništa da usmeri ponašanje režima prema drugim oblastima."

Hejlijeva je rekla da će SAD pokušati da naprave međunarodnu koaliciju kako bi "potisnula" Iran.

Ona je rekla da su rakete iz Irana pronađene u ratnim zonama širom Bliskog istoka.

"Teško je pronaći sukob ili terorističku grupu na Bliskom istoku koja nema otiske prstiju od strane Irana.", dodala je ona.

Vlada Irana je saopštila da je program oružja u zemlji namenjen odbrani.

Hejlijeva je predstavila ostatke rakete pronađene u Saudijskoj Arabiji kao "dokaz" napada na američke saveznike na Bliskom istoku. Hejlijeva je dodala da je cilj bio civilni aerodrom u Rijadu.

Delovi oružja iz "kamikaznog drona" sa bojevom glavom predstavljeni su i kao dokaz da Iran "podržava agresiju" u regionu.

Vlada Islamske Republike Iran je saopštila da su tvrdnje koje se opisuju kao dokaz "izmišljotine".

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.